Kao u pravoj sudnici: natjecanje studenata prava 'Moot court'

Danas na Pravnom fakultetu u Zagrebu počinju prijave za tradicionalno natjecanje studenata prava "Moot court" koje se održava posvuda u svijetu, ali kod nas je na hrvatskom jeziku i prema hrvatskim propisima.

Na natjecanju mogu sudjelovati studenti treće i viših godina svih pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, a ove godine hipotetski pravni slučaj pripremila je Katedra za kazneno procesno pravo.

Moot Court Croatia sastoji se od dva dijela: sastavljanja pisanih podnesaka i usmenih ročišta temeljenih na hipotetskom slučaju.  Studenti sudjelovanjem na ovom natjecanju stječu praktična iskustva timskog rada, istraživanja slučaja, pisanja podnesaka i rasprava i imaju priliku povezivanja s kolegama sa svih Pravnih fakulteta s područja Republike Hrvatske. Najveću vrijednost natjecanja čini izravna uključenost profesora, asistenata, sudaca, odvjetnika te nekih od najboljih odvjetničkih ureda u Republici Hrvatskoj, koji su ujedno i partneri samoga natjecanja.

Za pobjednike natjecanja osigurane su vrijedne nagrade. Pobjednici će osvojiti trotjednu ljetnu praksu u jednom od partnerskih odvjetničkih ureda i osnovnu obuku za izmiritelja koju osigurava Hrvatska udruga za mirenje, a nagrada za drugo mjesto je sudjelovanje na međunarodnoj ljetnoj školi Zagreb Summer Academy. Najbolji pisani podnesak Narodne novine nagrađuju setom knjiga pravne tematike, a najbolji govornik dobit će Pravni Leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Prijave su otvorene do 26. siječnja 2018. na službenoj web stranici , a više informacija možete doznati i na  Facebook stranici.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska natjecanje su najavili voditelj tima Moot Court Croatia Fran Ferlan i potpredsjednik eSTUDENT-a Jakov Hadžija: