Kobasijada u Dugoj Međi

U Dugoj Međi, mjestu nedaleko od Orahovice u kojem živi samo 180 stanovnika, tamošnja Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata već sedmu godinu njeguje slavonske običaje organizirajući kobasijadu na kojoj uz pjesmu i druženje s mještanima odabiru tko je proizveo najbolju domaću kobasicu.

35 malih proizvođača iz slatinsko-orahovačkog kraja predstavilo je slavonske kobasice. Za ocjenjivački žiri bio je to težak zadatak jer od svih uzoraka valjalo je izdvojiti tri najbolja. Dužina i debljina kobasice nisu bile važne, no zato je njihov sastav odigrao presudnu ulogu u ocjenjivanju.

Pobijedila je posebno pripremljena kobasica od zečetine i svinjetine slatinskog maratonca Gorana Drakslera. Svinjsko meso i baranjska paprika su osnova, no ostali začini i način sušenja tajna su svakog vrsnog majstora. 

Druženje na kobasijadi praćeno je pjesmom, kuhanim vinom te mesnim delicijama na otvorenoj vatri.

Proizvođači najboljih slavonskih kobasica na ovogodišnjoj kobasijadi u Dugoj Međi nagrađeni su prigodnim medaljama i priznanjima.