Paulu Fierlingeru Animafestova Nagrada za životno djelo

Dobitnik Nagrade za životno djelo 28. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati u lipnju ove godine, glasoviti je animator, redatelj i producent Paul Fierlinger, objavili su organizatori festivala.

Vijeće Animafesta, koje je odluku donijelo jednoglasno, u svojem obrazloženju ističe kako je nagrađeni Paul Fierlinger, animator, redatelj i producent, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, istinski klasik svjetskog animiranog filma.

Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva, stoji u obrazloženju odluke festivalskoga vijeća.

Veliki dio opusa realizirao je podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, a veoma je uspješno surađivao sa Sandrom Fierlinger, ali i drugim vizualnim umjetnicima. Animiranim filmovima kao što su Tako je lijepo imati vuka oko kuće (It's so nice to have a wolf around the house), Tada ću prestati (And then I'll stop), Moj pas Tulip (My dog Tulip), Nacrtano po sjećanju (Drawn from memory), Mrtva priroda s animiranim psima (Still life with animated dogs) i Ja… Jane (Me… Jane), nagrađivanim na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom, navodi se u priopćenju Animafesta.

Nagradu za životno djelo Paul Fierlinger osobno će primiti na svečanosti otvorenja 28. Svjetskog festivala animiranog filma 4. lipnja 2018. u kinu Europa, a za vrijeme festivala bit će prikazana retrospektiva njegovih filmova te održano predavanje o njegovom opusu.

Pogledajte jedan od Fierlingerovih najpoznatijih radova Mrtva priroda s animiranim psima iz 2001. godine.