Na koji koncert otići: Stoka, Pero Defformero ili Rambo Amadeus?

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić petkom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje koncerte u sljedećih sedam dana iako su neki od tih koncerata rasprodani mjesecima unaprijed.

Nema baš puno koncerata u sljedećih sedam dana, ali je ipak glazbeni kritičar Jagatić izdvojio par zanimljivih koncertnih događanja. Večeras Marin Ivanović – Stoka nastupa u splitskom klubu Kocka.


Subota, 13. siječnjaSutra u klubu KSET nastupa Pero Defformero. Riječ je o tipičnom predstavniku relativno novog glazbenog žanra koja datira iz sredine 1990-tih, a karakterizira ga nevjerojatna kombinacija turbo folka i progresivnog metala ili pak turbofolka i punk rocka kao što to radi hrvatska grupa Brkovi. Izuzetno velik broj ljubitelja ovog žanra napravili su od Brkova i likova kao što je Pero Defformero velike koncertne zvijezde koje su u stanju napuniti i Dom sportova kao što je to uspjelo Brkovima koji su svih svojih šest albuma objavili putem besplatnog downloada. Jednako je zanimljivo što se te izvođače ne može čuti nigdje u eteru ali svejedno imaju vrlo velik broj publike. Ukratko, tko voli nek' izvoli.U Autonomnom kulturnom centru Medika ove subote održava se 2. Dub Disorder Zagreb Edition što je dobra prilika da kažem riječ dvije o dub glazbi koja posljednjih godina doživljava svojevrsni procvat. Ukratko, dub je nastao na Jamajci kao produkt reggae glazbe i svojevrsni produkt studijskih producenata koji su se poigravali snimkama na kojima su radili koristeći efekte kao što su reverb, delay i flanger stvarajući od postojećih pjesama ogoljele kosture kojima su potom naglašavali bas i bubanj uz dodavanje novih zvukova. Dakako dub je evoluirao i izbacio na površinu čitav niz vrhunskih dub izvođača pa tako i cijelu jednu novu glazbenu kulturu koja se danas naziva soundsystem kultura koju pak čine DJ-i, MC-i i producenti a koja se često veže uz pojam bass kulture, a koja se odavno uvukla u sve pore popularne glazbe. Ukratko, sutra na drugom izdanju Dub Disorder Zagreb Editiona možete doživjeti uživo Zenicafaria Sound System iz Zenice, Belly Full iz Zadra i Sandokan HiFi, berlinsko zagrebački kolektiv. Za ljubitelje bass i soundsystem kulture obavezan dolazak. 
Dodajmo, da naš najuspješniji dub izvođač Ognjen Zečević poznatiji kao Egoless nastupa 26. siječnja u Bristolu u Engleskoj na velikom dub partyu s velikim dub zvijezdama s obzirom na to da je i on unazad par godina postao sve traženiji širom svijeta kada je dub glazba u pitanju.


Četvrtak, 18. siječnjaI najava još jednog gostovanja Ramba Amadeusa u Zagrebu. Rambo je postao stalni gost zagrebačkih klubova i gotovo svaki njegov koncert je rasprodan jer je u pitanju doista izvanserijski muzičar koji ovoga puta dolazi s pratećom grupom koju je nazvao Five Winnetous, a ne više Three Winnetous. Osim toga, ovoga puta će u Vintage Industrial baru u četvrtak, 18. siječnja, predstaviti izmijenjen repertoar pjesama jer je između ostalog postao vlasnik nove gitare s dva vrata pa će sviranje na istoj prezentirati upravo u četvrtak. Za one koji ne znaju Rambo Amadeus je od 1988. od kada je na sceni pa do danas objavio 11 studijska albuma, 4 albuma uživo i 3 kompilacije najvećih hitova.