Manje naknade za korištenje kartice

Prema direktivi Europske Unije, iznos međubankovne naknade na plaćanje debitnim karticama ograničava se na maksimalno 0,20 posto, a za kreditne kartice 0,30, čime bi europski potrošači na godinu mogli uštedjeti oko 6 milijardi eura. Hrvatska je do sada bila u skupini s najvišim iznosima naknada koje su u prosjeku bile iznad jedan posto.

Građani Hrvatske idu u korak sa svijetom kada govorimo o broju i korištenju kartica. Brže i sigurnije, plaćanje s odgodom ili na kredit - to su prednosti posjedovanja kartice i prema posljednjim podacima Hrvatske gospodarske komore, posjedujemo 9 milijuna kreditnih i debitnih kartica.

Volimo kartice, one se najčešće koriste za podizanje gotovine u zemlji 53 ukupnih transakcija otpada na te transakcije, 42 posto plaćanja u zemlji, a 5 posto otpada na transakcije koje naši građani realizaju u inozemstvu, kaže Vanja Dominović iz Sektora za ekonomske analize, HGK.

I samo plaćanje karticom ima svoju cijenu, za koju potrošači najčešće i ne znaju. Takozvane međubankovne naknade u Hrvatskoj su bile znatno više od  prosjeka, dok ih Europska komisija nije ograničila i snizila.

Kako objašnjava Domagoj Sajter, profesor s osječkog Ekonomskog faklulteta, cijena svakog proizvoda sadržava troškove proizvođača, distributera i prodaje, ali i trošak plaćanja karticama. Kupac,  prodavatelj, banka kupca, banka prodavatelja i kartičarska kuća, u tom lancu plaćanja postoje neki objektivni troškovi i oni se u konačnici prenose na leđa potrošača.To ne bi bilo ništa nekorektno kada bi mi znali da mi to plaćamo dakle većina ljudi ne vidi taj trošak u cijeni i to je zapravo uprosječeni trošak kojeg plaćamo svi jednako, bez obzira na način plaćanja, poručuje te naglašava: Ako vi plaćate gotovinom, a ja plaćam karticom vi plaćate za mene a da to i ne znate.

Naknade koje su u Hrvatskoj bile više nego u drugim zemljama Europske unije govore mnogo i o našem tržištu.

Mi smo vrlo malena ekonomija i taj kolač je mali i zato puno prije nastaju suardnički nego konkurentski odnosi, kada je tržište veliko kroz konkurenciju dobivamo bolje cijene kvalitetnije proizvode ali kad je tržište malo onda se konkurentske snage ne razvijaju u prvoj mjeri i zato imamo sustav kakav imamo, objašnjava Sajter.

A mogućnosti za upotrebu kartica sve je više. Za 10 posto porastao je broj bankomata u jednoj godini. POS-uređaja više je od 100 tisuća na različitim prodajnim mjestima. Snižava se prosječna vrijednost transakcije, koja iznosi 341 kunu.

Bez obzira na lakoću plaćanja, ne smije se izgubiti kontrola nad troškovima, upozoravaju stručnjaci. Jedna od prvih lekcija iz financijske pismenosti jest - voditi evidenciju o svim plaćanjima karticama.