Europske prijestolnice kulture 2018. spremne za publiku – što je s Rijekom 2020?

Od 1985. godine, kada je grčka ministrica kulture Melina Mercouri pokrenula projekt Europski grad kulture, svake godine Europska unija izabere - u početku je to bio jedan, a već dulje vrijeme dva grada - kao kulturne prijestolnice Europe. Imaju pet godina za pripremu programa i infrastrukture kako bi u najboljem svjetlu prikazali svoju baštinu. Ove godine tu laskavu, ali i zahtjevnu titulu nose nizozemski grad Leeuwarden te malteška Valletta.

Kao i deseci europskih gradova, dva, više od dvije tisuće kilometara udaljena grada s juga i sjevera Europe, u projekt prijestolnice kulture ušla su s različitim koncepcijama i sa znatno različitim sredstvima. Nizozemski projekt se pretvorio u društveni eksperiment i na svojim službenim stranicama tvrde: pokušat ćemo se baviti temama kao što su održivost, raznolikost, integracija i nepravda.

Središnje mjesto kulturnih projekata je u jednom bivšem zatvoru. Fokusiraju se na seosko nasljeđe i najjaču granu nizozemske pokrajine Frizije - poljoprivredu. Za mnogobrojne kulturne i turističke projekte predviđeno je čak 80 milijuna eura.

Dok Nizozemci prve posjetitelje očekuju 27. siječnja, jedna od najmanjih europskih prijestolnica, malteška Valletta, od sinoć je u znaku prvih kulturnih događaja uoči svečanog otvorenja koje će biti u četvrtak. Za svoje programe ima osam puta manje novca od Nizozemske, no tjedan pred nama, obećavaju, bit će najveća Festa dosad. Unatoč relativno skromnom budžetu, planiraju 140 različitih projekata i više od 400 priredbi.

I naša će zemlja ugostiti Europsku prijestolnicu kulture - bit će to Rijeka, koja će titulu nositi 2020. godine. Organizatori najavljuju 1000 kulturnih događaja na kojima se očekuje oko 4 milijuna posjetitelja, a dotad treba sagraditi i 27 tisuća četvornih metara nove infrastrukture. Projektni tim vodi Emina Višnić koja je gostujući u Vijestima iz kulture komentirala tijek priprema te odgovorila na primjedbe da pripreme ne teku onako kako bi trebale: