Apstrakcija, tabui i društveni angažman

Katarina je zaljubljenica u apstrakciju, Mija u razbijanje tabua, a Ana vjeruje u društveni angažman umjetnika. Zajedno čine kreativnu mladu snagu hrvatske likovne umjetnosti. Njihovi radovi zapaženi su na nedavno otvorenom Međunarodnom bijenalu žena u Trstu.   

Ideja manifestacije je dati priliku umjetnicama, pogotovo mladim autoricama, koje možda na nekim drugim smotrama ne bi mogle izlagati zbog strogosti propozicija,  objašnjava organizatorica bijenala Svetlana Klinčić Pozzi. Na toj međunarodnoj likovnoj manifestaciji sudjelovalo je čak 170 umjetnica iz osam zemalja.

Hrvatsku je u Trstu predstavljala i Katarina Ferek s radom Paradoksalno. S nekim svojim promišljanjem htjela sam uzimati materijale iz prirode, žgance, komade grana - to sve zajedno simbolizira život,  kaže Katarina Ferek.

Ružičasta slika Mije Maraković mozaik je otpadnih materijala kojima je umjetnica dala novu formu. U radu želim naglasiti svježinu i spontanost, te razbiti obrasce tradicionalnog slikarstva,  rekla je Mija Maraković.

Ana Penić u radu Smrt utopije tematizira negativan utjecaj društva na pojedinca. Bavim se psihološkom kontrolom kroz metode fizičkog mučenja. Mislim da je važno da se umjetnici u radu bave društvenim temama jer se publika tako može zapitati o događanjima oko sebe,  ističe Ana Penić.

Dok mlade dame ispisuju nove stranice povijesti hrvatske likovne umjetnosti, njihove radove, kao i ostale, možete razgledati na ovoj izložbi koja je otvorena do 21. siječnja.