Filmovi na putu u kinu Tuškanac

Izbor najznačajnijih i najnagrađivanijih novijih njemačkih filmova i koprodukcija u zagrebačkom kinu Tuškanac predstavlja Goethe-institut Hrvatska. Program donosi filmove prikazane na Berlinalu te dobitnike prestižne Njemačke filmske nagrade. 

Ciklus otvara ostvarenje Država protiv Fritza Bauera redatelja Larsa Kraumea. Radnja se zbiva u Njemačkoj 1957. godine, kada ta zemlja pokušava za sobom ostaviti nacističku prošlost. Frankfurtski državni odvjetnik Fritz Bauer, bez kojega ne bi bilo suđenja ratnim zločincima iz Auschwitza u poslijeratnoj Njemačkoj, neumorno se bori da nacističke zločince izvede pred sud unatoč otporima najviših političkih i društvenih krugova. Film je ovjenčan Njemačkom filmskom nagradom 2016. za najbolji film, najbolji scenarij, najbolju režiju, najbolju mušku sporednu ulogu, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.Who am I - Nijedan sustav nije siguran autora Barana bo Odara film je o Benjaminu i Maxu, koji su naizgled potpuno različiti, no spaja ih zajednički interes, hakiranje te osnivaju subverzivnu hakersku grupu CLAY, koja u svojim zabavnim akcijama odražava duh jedne cijele generacije. Montaža i senografija tog filma proglašene su najboljima na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada 2015. godine, a za režiju je Baran bo Odar dobio Bavarsku filmsku nagradu 2015.Na programu je i koprodukcija Otac redatelja Visara Morine - priča s predratnog Kosova o dječaku koji bježi od rodbine kojoj ga je ostavio otac i odlazi u Njemačku za njim. Morinin rad dobitnik je nagrade za režiju, scenarij i glumu (uloge oca i sina) u kategoriji Novo njemačko kino na Filmskom festivalu u Münchenu 2015. godine.

Prikazat će se i drama Therese von Eltz 4 kralja koja govori o četvero pametnih, povrijeđenih mladih ljudi, koji božićne blagdane moraju provesti na psihijatrijskom odjelu. Film je osvojio brončanu medalju Njemačke nagrade za film 2016., glumica Jella Haase proglašena je Zvijezdom u usponu na Berlinaleu 2016. godine, a Paula Beer je 2016. u Veneciji proglašena najboljom mladom glumicom.

Posljednji u ciklusu Filmova na putu je Veliko finale autora Christiana Züberta koji govori o posebnoj biciklističkoj turi skupine prijatelja u Belgiji, od kojih jedan zna da mu je posljednja.