Tijelo Alema Kokuta u Laubi

Jedan od naših najznačajnijih kipara srednje generacije, Alem Korkut predstavio se samostalnom izložbom Tijelo, koja je u sklopu ciklusa Hrvatska umjetnost postavljena u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

Korkut je izložio seriju dvanaest skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu - kiparsku instalaciju. Radi se o svojevrsnim „maketama bivanja“ koje se nižu pred očima posjetitelja poput antropomorfne slikovnice. One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja,  stoji u predgovoru izložbe.

Iz Laube ističu da se Korkutovo promišljanje skulpture kreće između prostornog, taktilnog i materijalnog do dematerijalizacije skulpture, a sam autor o novom projektu kaže: Ono što sam ja želio postići je dati tijelu viđenje da je ono nešto što propada, što gubi čvrstoću.

Alem Korkut autor je niza skulptura u javnim prostorima Pazina, Koprivnice, Šibenike i Karlovca. Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, te Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine. Izlagao na više od trideset samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu.

Njegova izložba u Laubi će biti otvorena do 3. veljače.