KUD Sklad čuva građansku tradiciju Đakova

KUD 'Sklad' iz Đakova gradsko je kulturno-umjetničko društvo koje je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavilo dio građanske tradicije svoga grada.KUD Sklad osnovano je 1863. godine kao pjevačko društvo. Od kraja 19.
stoljeća u Društvu djeluju kazališna družina i tamburaški orkestar. Prvi mecena Društva je bio biskup J. J. Strossmayer. Sklad je bio organizator i sudionik mnogobrojnih koncerata, zabava, kostimiranih zabava, a izvodili su mjuzikle, operete i opere. Početkom 50-tih godina 20. stoljeća prvi put se spominje i folklor, ali se radi sporadično sve do kraja 1970-tih.
Od tada se intenzivira rad folklora i to izvornog folklora i običaja, a odrasla folklorna skupina još njeguje starogradske pjesme i plesove. KUD Sklad je uz Grad Đakovo i SAKUD grada Đakova, jedan od organizatora 'Smotre povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske'  koja održava od 1998. oko blagdana sv. Kate (krajem studenoga) u Hrvatskom domu u Đakovu. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru. Priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima. Sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske. To je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini.

Društvo je nastupilo na svim značajnim smotrama u zemlji (Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Špancir fest u Varaždinu, Aurea fest u Požegi), mnogobrojnim događanjima lokalnog značaja, te u Bosni i Hercegovini i Austriji.U sklopu Sklada 2013., povodom obilježavanja 150. godišnjice
KUD-a, osniva se ženska pjevačka skupina 'Skladovke'. Tijekom ovih pet godina Skladovke su imale nekoliko zapaženih nastupa i to: Županijsko natjecanje, nastup na 'Brodskom kolu' i nastup na 4. Natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe u Zagrebu,  2017., gdje dobivaju brončanu plaketu. U lipnju iste godine snimaju svoju prvu autorsku pjesmu 'Vezovi', kojom su se predstavili na otvaranju 51. Đakovačkih vezova, a u listopadu snimaju i drugu autorsku pjesmu 'Torba'. Voditelj odrasle folklorne skupine i ŽPS Skladovke je Nikola Šuća.

Među prvima u Hrvatskoj KUD Sklad osniva mažoretkinje, a nešto kasnije i suvremene oblike kulturnog izričaja (ritmika i jazz dance sekcija koja ove godine slavi 10 godina postojanja). Društvo danas broji 300-tinjak članova u nekoliko sekcija – Dramska, Mažoretkinje, Ritmika, Jazz dance, Tamburaši te dječji i odrasli Folklor.Predstavljajući tradicijski stol, u Dobrom jutru, predstavila se svojim proizvodima i Udruga kulinara. Na stol su donijeli svoje nadaleko poznate suhomesnate proizvode - kulin, kobasice, čvarke, švargle, pečenice... Udruga za ovu godinu ima u planu dva projekta – brendiranje Đakova kao grada kulina i u sklopu Đakovačkih vezova organizirati međunarodno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom.

Udrugu kulinara  pod imenom Slavonska gastronomija  osnovalo je nekoliko entuzijasta, proizvođača i ljubitelja tradicionalnih delicija. 2003. u Đakovu, sa željom da zaštite autohtonu, tradicionalnu proizvodnju suhomesnatih proizvoda. 2008. udruga mijenja ime u Udrugu kulinara Gastronomski kulin, a od 2013. do danas djeluje pod imenom Udruga kulinara Đakovački kulin, broji preko šezdeset članova i  jedna je od najvećih Udruga proizvođača suhomesnatih proizvoda u Slavoniji.

Uz dobru pjesmu i bogat tradicijski stol u emisiji Dobro jutro, Hrvatska KUD Sklad je otplesao i starogradske plesove krajc i cepel polku: