Nezakoniti sin nizozemskog princa Carlosa želi biti član kraljevske obitelji

Nizozemska kraljevska obitelj mogla bi se uskoro proširiti: nezakoniti sin princa Carlosa, bratića nizozemskog kralja Willema-Alexandera, želi nositi ime i naslov svog oca, koji se jučer usprotivio tome na najvišem upravnom sudu u zemlji.

Hugo Klynstra
, sin princa Carlosa od Burbon-Parme rođen izvan braka, podnio je u ožujku 2015., uoči osamnaestog rođendana, službeni zahtjev za promjenu prezimena i statusa. Želi postati "Njegovo kraljevsko Veličanstvo princ Carlos Hugo Roderik Sybren od Burbon-Parme" i upisati se u nizozemsko plemstvo, piše u ponedjeljak dnevnik De Telegraaf.

Nekoliko mjeseci poslije, nizozemski ministar sigurnosti i pravosuđa odobrio je prvom praunuku princeze Juliane i princa Bernharda da nosi očevo ime i naslov. No princ Carlos se usprotivio odluci i žalio prvostupanjskom sudu koji je žalbu ocijenio neutemeljenom, nakon čega se žalio visokom upravnom sudu, rekao je glasnogovornik suda Gert-Jan Klapwijk.

Visoki upravni sud je danas (ponedjeljak) održao raspravu o tom predmetu iza zatvorenih vrata, rekao je za AFP.

Hugo Klynstra je rođen 1997. u vezi princa Carlosa i Brigitte Klynstre, prijateljice iz mladosti koja je od njega bila starija desetak godina.

Princ Carlos, koji ne poriče da je Hugov otac, ali ga ne priznaje za člana obitelji, rekao je u kratkom priopćenju da je Brigitte sama odlučila biti majka i da on tu odluku poštuje "u cijelosti".

Princ Carlos koji se 2010. vjenčao s novinarkom Annemarie Gualtherie van Weezel, otac je troje izvanbračne djece: Luise, Cedilie i Carlosa, kojemu je kralj Willem-Alexander kum, piše De Volkskrant.

Visoki upravni sud će svoju odluku obznaniti za šest tjedana, ali bi se taj rok mogao i produljiti, bude li trebalo, dodao je Klapwijk.