Oproštaj od velikog glazbenog umjetnika Miroslava Miletića

Rodbina, prijatelji i suradnici oprostili su se jučer u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu od profesora Miroslava Miletića, našeg istaknutog skladatelja, violista i violinista, pedagoga i voditelja komornih ansambala, koji je preminuo 3. siječnja u 93. godini.

Rođen je u Sisku, gdje su se njemu u čast posljednjih 17 godina održavali Dani Miroslava Miletića. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Zlatnog lava u Veneciji za glazbu za film Piko, te dviju zlatnih medalja u Vercelliju. Profesor Miletić odgojio je mnoge generacije hrvatskih violista, a iza sebe ostavio jedan od najvećih skladateljskih opusa u hrvatskoj glazbi.

Taj njegov veliki opus je očito i izvođačima i publici vrlo atraktivan, tako da će on sasvim sigurno ostati s nama kroz svoja djela i živjeti sada kada ga više nema. Što se tiče nas u Hrvatskom društvu skladatelja, on je bio naš najstariji aktivni član, i praktički do prije nekoliko tjedana dolazio i bio aktivan i rado viđen gost,  rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

Posebno izdanje emisije Putovi hrvatske glazbe posvećeno Miroslavu Miletiću poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija i na usluzi HRTi.