Grad Ozalj dodjeljuje Nagradu Stjepko Težak za kratku priču

Grad Ozalj i ozaljska gradska knjižnica objavili su natječaj Moje drago serce za dodjelu Nagrade Stjepko Težak za najbolju kratku ljubavnu priču vezanu uz kulturno-povijesnu baštinu ozaljskoga kraja.

Nagrada nosi naziv Stjepko Težak u spomen na hrvatskoga jezikoslovca, rođenog u Ozlju, a nagrade su novčane u iznosima od 1500, 3000 i 5000 kuna.

Kako se ističe u priopćenju iz Grada Ozlja, natječaj se organizira petu godinu, a potaknut je oproštajnim pismom Petra Zrinskog supruzi Katarini Zrinski, rođenoj Frankopan, napisanim u bečkom Novom Mestu, kako je napisao "pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671.", dakle noć uoči smaknuća.

Koliko god bilo potresno, pismo koje počinje riječima "Moje drago serce" svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi, dodaje se u priopćenju.

Prema uvjetima natječaja tema priče mora biti vezana uz Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu, a povjerenstvo će prihvatiti samo dosad neobjavljene priče maksimalne dužine do pet kartica, napisane na hrvatskom jeziku, premda autori mogu biti i iz inozemstva.

O dobitnicima nagrada odlučivat će književnica Julijana Matanović, Dubravka Težak s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i književnik Jasmin Imamović Tuzle, a osim novčanih nagrada za tri prvoplasirane priče, dodijelit će se i posebne nagrade i pohvale. Nagrade će dobitnicima biti uručene 30. travnja u sklopu obilježavanja Dana grada Ozlja.

Radovi se šalju do 15. ožujka na adresu Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1/A, 47280 Ozalj.

Prijavom na natječaj "Moje drago serce" autori pristaju da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku.