Izložba kao podsjetnik na najveći sportski događaj u Zagrebu

Izložba '30 godina Univerzijade '87' u Tehničkom muzeju Nikola Tesla podsjetnik je na najveću sportsku manifestaciju koja se održala u Zagrebu.

Pripremala se s ljubavlju i mnogo truda. Starije generacije pamte ju po mnogo čemu, osobito po maskoti – vjeverici Zagiju. Kolekcionar i autor ove izložbe Igor Novaković pamti kako je u osnovnoj školi kao dijete najviše volio bilježnice, pernice i olovke sa Zagijem. I sam autor Zagija, crtač Nedjeljko Dragić, na zamolbu Igora Novakovića, uključio se u izložbu. Nacrtao je baš za ovu prigodu Zagija 30 godina kasnije.

Sako, majice, klizaljke, kišobrani, novčanik. Mnogo je predmeta sa znakom Univerzijade. Nakon 30 godina dio su jedne lijepe i velike kolekcije. Za izložbu su se skupljale i preko Facebook stranice Univerzijada 87. Igor je svoju kolekciju skupljao 15-ak godina, a uz pomoć drugih skupio je toliko stvari da nisu sve stale u izložbeni prostor. Univerzijada je 80-ih godina prošlog stoljeća potaknula i industrijsku proizvodnju pa je izložba i svojevrsni povijesni prikaz zagrebačke i hrvatske industrijske baštine.

Univerzijadom 1987. Zagreb se predstavio cijelom svijetu. S oko 6 i pol tisuća sudionika -  sportaša i delegacija. I treba  istaknuti da je oko 25 000 volontera sudjelovalo u toj golemoj sportskoj manifestaciji. Zagreb je tada doživio jednu veliku infrastrukturnu promjenu. Dobio je Jarun, dobio je košarkašku dvoranu, veliki broj ulica je obnovljen ili su napravljeni nadvožnjaci, podvožnjaci radi boljeg prometa. Maksimirski stadion je obnovljen, glavni zagrebački trg… Ova izložba ne podsjeća nas samo na veliku i važnu sportsku manifestaciju već i na zajedništvo, veselje, napredak i izgradnju.

Izložba je otvorena do 4. veljače, pa ako se želite podsjetiti nekih prošlih vremena ili svojim nasljednicima pokazati kako je nekada bilo, navratite u zagrebački Tehnički muzej Nikole Tesle.