Željku Božiću Nagrada Anđelko Novaković za mlade pjesnike

Pjesnik Željko Božić dobitnik je Nagrade Anđelko Novaković za 2017. godinu za zbirku pjesama Mir utrobe i neki primišljaji, objavila je Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na natječaj je pristiglo 90 zbirki pjesama, a odluku o dobitniku donijelo je prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade u kojemu su bili Ervin Jahić, Davor Šalat i Dobrila Zvonarek. Osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa, prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je rukopise Inače volim more Branimira Dropuljića, Apofonije kulture Jasmine Bosančić, Razglednica od soli Borisa Kvaternika i Istina, ne laž Kristine Silaj.

Nagrada Anđelko Novaković dodjeljuje se za neobjavljenu zbirku pjesama mladog autora ili autorice, a sastoji se od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanog iznosa u visini od 10 tisuća kuna.

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih pjesnika.

Svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković za 2017. godinu održat će se u četvrtak, 1. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.