100. rođendan Theloniusa Monka

Američki trubač i skladatelj Charles Tolliver, koji je u Hrvatskoj okupio jazz sastav i rezultate rekonstrukcije Monkove glazbe izveo pred zagrebačkom i riječkom publikom, otkriva zašto je ljepota Monkove glazbe i dalje neupitna, a njegov utjecaj golem.

Thelonius Monk jedan je od najvećih jazz pijanista i skladatelja svih vremena. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, u vrijeme svoje najveće popularnosti, bio je na glasu kao najveći ekscentrik i čudak. Njegovo je stvaralaštvo i kritika neprestano dovodila u pitanje. Jednima je bio banalan, drugima prekompliciran ili preavangardan. Danas više nitko ne osporava da je jedan od najutjecajnijih skladatelja i izvođača u povijesti jazza.

Dok se u cijelom svijetu slavi stotinu godina od njegova rođenja, u Hrvatskoj je američki trubač i skladatelj Charles Tolliver, koji je transkribirao izgubljenu partituru jednog od Monkovih najčudesnijih koncerata, održanog 1959. godine u njujorškoj dvorani Town Hall, okupio hrvatski tentet i rezultate rekonstrukcije izveo pred zagrebačkom i riječkom publikom.

U emisiji Svijet jazza na usluzi HRTi provjerite kako zvuči Tolliverova rekosntrukcija Monkove glazbe, što o toj suradnji kažu hrvatski jazz glazbenici te veliki ljubitelj jazza - filmolog Nikica Gilić: