Amfore iz Petrinje stigle i do Kine

Mladi Petrinjac Valentino Valent jedan je od samo nekoliko lončara preostalih u Hrvatskoj. Njegov najatraktivniji proizvod su amfore - vinari s Pelješca potapaju ih u jednoj uvali i u njima čuvaju vino. Amfore iz Petrinje izvoze se po cijelom svijetu, pa čak i u Kinu.

Ne prestaje se u Petrinji vrtjeti staro lončarsko kolo, Valentino Valent  na njemu izrađuje simbol Mediterana - amforu. Lončarski posao želi unaprijediti i proizvodnju je modernizirao. Kako je amfore zabranjeno vaditi iz mora, mnogi naručuju njegove i potapaju ih kako bi dobile patinu od školjaka i soli, no njegove su amfore toliko vjerne originalima da i stručnjaci isprva ostanu u čudu.

Amfore izrađuje u dva dijela, u njih se stavlja boca s vinom i sve voskom dobro zapečati, a onda se čeka da more na dubini od 20 metara odradi svoje. Kaže, ide u korak s vremenom i stalno nudi nešto novo -  hit su i poslužavnici za morske specijalitete. Želja mu je proširiti proizvodnju, no za ovaj zanat nedostaje radne snage.

U Petrinji je nekada radilo na desetke lončarskih radionica, a samo ih je u jednoj ulici bilo više od 50. Valentino kaže ovaj je posao dignuo na višu razinu, a uz amfore proizvodi razno posuđe, peke, tanjure, stuckepa i posude za hvatanje hobotnica.

Izrađuje i replike brodskih topova i sidara od betona, a posebno je ponosan na križni put pod morem - 50 figura u prirodnoj veličini nalazi se u uvali Jelinek pokraj Trogira. Iz njegove radionice u svijet je otišlo više od pet tisuća amfora, a kupuju ih čak i u Kini.