U glavnom slovenskom zatvoru dio osuđenika može koristiti internet

U zatvoru Dob, središnjoj slovenskoj kaznionici, osuđenicima smještenima na tzv. poluotvorenom odjelu od početka ove godine uveden je internet te imaju pravo na korištenje mobilnih telefona i računala kao i mogućnost neograničene komunikacije, ali na vlastiti trošak, objavio je ljubljanski tjednik "Reporter".

Prema novom "kućnom redu", na poluotvorenom odjelu zatvora Dob, u zgradi koja je dislocirana i fizički odvojena od ostalog dijela zatvora od 1. siječnja je dopušteno korištenje mobilnih telefona na trošak osuđenika, potvrdila je za tjednik državna uprava za izvršenje kaznenih sankcija.

Na tom je odjelu smješteno 60-ak osuđenika za koje se nakon početnog izdržavanja kazne ocijeni da ne predstavljaju sigurnosni rizik. Obično su to ljudi koji nisu višestruko osuđivani za teška kaznena djela, a dobro ispunjavaju program što im ga odredi zatvorska uprava ili pak osuđenici kojima uskoro ističe kazna.

Oni su na nešto blažem režimu i s većim pravima u odnosu na druge zatvorenike, koji, kad je riječ o komunikaciji imaju pravo samo na klasičnu poštu i telefonske razgovore s odvjetnicima i članovima obitelji.

Unatoč restrikcijama, godišnje u slovenskim zatvorima zabilježe i do stotinjak ilegalnih pokušaja unošenja zabranjene opreme za elektronsku komunikaciju, a po pričanju osiguranja događalo se da otkriju USB-priključak u tubi od majoneze ili pametni telefon u blagdanskom kolaču koji je donijela rodbina.

Na poluotvorenom odjelu na Dobu trenutno je najpoznatiji zatvorenik Igor Bavčar, nekadašnji političar i bivši ministar unutarnjih poslova. On je osuđen na 7 godina zatvora jer je svojedobno kao direktor tvrtke Istrabenz sudjelovao u pranju novca i preprodaji dionica.