Novi spot Bow vs. Plectrum 'Balkanika'

Nakon izvrsne 2017., godine u kojoj su odsvirali preko 50 koncerata na tri kontinenta, u 2018. hrvatski proslavljeni duo Bow vs. Plectrum (Tihomir Hojsak, kontrabasu i Filip Novosel, tambura brač) kreću predstavljajući novi singl pod nazivom Balkanika. Skladba je to Tihomira Hojsaka s njihovog vrlo hvaljenog albuma Strings Only snimljenog u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom.Režiju spota potpisuje Josip Grizbaher, fotografije Marko Džavić, a fenomenalne kadrove iz zraka Vedran Kliska. Spot je sniman u koprivničkom kraju na prepoznatljivim koprivničkim lokacijama i u općini Drnje, a realiziran je uz potporu grada Koprivnice i općine Drnje. Nakon prošlog spota koji je sniman u Filipovoj Slavoniji, ovaj snima u Tihomirovoj Podravini.


 
Bow vs. Plectrum glazbena senzacija je na hrvatskoj sceni, a nesvakidašnji zvuk benda temelji se na ideji spajanja instrumenata; kontrabasa sviranog gudalom (bow) i posve neobično ‒ tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (plectrum). Duo kombinira stilove koji imaju svoje izvore u etno glazbi Balkana i Panonije te suvremenom jazzu. Oba izvođača autori su originalnih skladbi ispunjenih motivima hrvatske narodne glazbe, harmoniji suvremenog jazza i virtuozitetu improvizacije, pridonoseći potpunom izražaju potencijala svojih instrumenata.Tihomir Hojsak dobitnik je najveće hrvatske diskografske nagrade Porin, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a bio je i gostujući profesor na UCLA-u predstavljajući hrvatsku glazbu.

Filip Novosel dobitnik je raznih nagrada i sudionik značajnih natjecanja, diplomirao je na Konzervatoriju za jazz i suvremenu glazbu u New Yorku te je jedan od najutjecajnijih tamburaških glazbenika novije generacije.

2016. godine izašao je njihov prvi nosač zvuka naziva Bow vs. Plectrum, na kojem gostuju Matija Dedić, Žan Tetičkovič, Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov, a koji je Jutarnji list proglasio najboljim jazz albumom godine. U godinu dana postojanja, duo je održao inozemne koncerte u Sloveniji, Italiji, BiH te turneju po SAD-u.

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  odsvirali su i svoju skladbu Bow vs. Plectrum.