Rimska policija predstavila novi kontingent krivotvorenih umjetnina

Kada se voditelj Muzeja policije Željko Jamičić na otvorenju izložbe krivotvorenih umjetnina 2016. godine u Zagrebu obratio prisutnima, otkrio je da je ideju za izložbu dobio kad je svojedobno u novinama pročitao da je talijanska policija priredila putujuću izložbu krivotvorenih djela, a ovih su dana talijanski karabinjeri u Rimu otvorili vrata svojih podruma kako bi prikazali novi kontingent krivotvorina.

Italija je zemlja slavnih muzeja s remek djelima velikih majstora, no tamošnju vlast i policiju  u posljednje vrijeme muče mnogo prizemniji problemi - krivotvorene umjetnine. Tisuće skulptura i slika koje se nalaze na Odjelu za zaštitu kulturne baštine u Rimu čekaju procjene o autentičnosti. Neke su ukradene, a dio ih je zaplijenjen za vrijeme istrage terorista Massima Carminatija, koji je u "slobodno vrijeme" bio veliki obožavatelj umjetnosti.

Osim Picassa, krivotvoritelji posebno vole i radove Amedea Modiglianija od kojih su neki prošle godine bili izloženi u đenoveskoj galeriji Palazzo Ducale. Nakon što je stručnjak za umjetnine Carlo Pepi skrenuo pozornost na djela koja sigurno ne potpisuje enfant terrible pariške umjetničke scene s početka dvadesetog stoljeća, bila je pokrenuta velika istraga.

U Zagrebu je 2016. godine, u Muzeju policije bilo izloženo pedesetak krivotvorenih umjetnina: slike Ede Murtića koje, rekao je tada voditelj Muzeja Željko Jamičić, izgledaju kao dječji crteži, lažni Pulitika, Stančić, Ivančić, Lipovac, pa čak i dvije skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, te nekoliko nevještih kopija Dalija i Renoira. Iako su u Hrvatskoj i dalje najčešći krivotvoritelji studenti likovnih akademija, a ozbiljne mreže tog beskrupuloznog biznisa još uvijek nema, u svijetu postoje organizirane skupine koje se bave stvaranjem lažnih umjetnina.

Pogledajte reportažu iz aktualnog izdanja emisije Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1, možete pratiti i na usluzi HRTi.