Hrvatska udruga vojnih minijaturista

Izradom minijaturnih maketa usvajaju se mnoga znanja i vještine: od poznavanja povijesti do spretnosti ruku i učenja o materijalima. Ekipa Dobrog jutra posjetila je uspješnu i nagrađivanu ekipu minijaturista koji znaju - kako učiti gotovo kroz igru.

U zagrebačkim Gračanima nastaju čitavi svjetovi - izrađeni u minijaturi. Članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista stvaraju makete koje prate događaje iz prošlosti, ali i podsjećaju na razvoj tehničkih dostignuća - tako često vezan upravo uz vojnu povijest. Time pridonose razvoju tehničke kulture u Hrvatskoj. Klub postoji od 2004. zahvaljujući  grupi entuzijasta, a primarna mu je djelatnost slaganje maketa. No, Kristian Matas, predsjednik udruge, kaže da uz samo slaganje makete uvijek ide i proučavanje povijesti, ali i svladavanje likovne umjetnosti. Svaki član ima neke određeno povijesno razdoblje koje više voli pa onda slaže makete ut tog razdoblja.

Klub organizira i međunarodno natjecanje 'Crna kraljica' i izdaje časopis 'Military miniature'.  Važan dio udruge su najmlađi članovi. Primjerice, Vedran Vuglić dolazi čak iz Bjelovara, a izradom maketa osvojio je mnoštvo nagrada. Klinci koji uče osnove izrade minijatura razvijaju spretnost ruku, ali i razmišljaju o prostoru i vremenu koje treba rekonstruirati.

Izradom maketa i rekonstrukcijom prizora iz intenzivnih razdoblja prošlosti ova ekipa dokazuje: iz povijesti se može mnogo naučiti.