Tradicijski nakit prilagođen današnjem vremenu

Trend je povratka na staro u mnogim segmentima od mode, prehrane, uređenja kuća itd. Kako izgleda tradicijski etno nakit pokazala je Branka  Janči, umirovljenica iz Bjelovara.

Branka Janči se etno nakitom bavi više od deset godina. Od raznobojnih perlica stvara ona ogrlice i ukrase za narodne nošnje ali i ostali nakit s etno motivima prilagođen današnjem vremenu. Svi ovi ukrasi, ogrlice, narukvice, prstenje, bijeli vez i zlatovez, sav ukrasni i tradicijski etnonakit - sve je to djelo spretnih i vrijednih ruku umirovljenice Branke. Još kao mlada djevojka zavoljela je folklor, poslije je počela šivati narodne nošnje, potom se na jednom seminaru Hrvatske etnoriznice na Braču upoznaje s etnonakitom. Tako je iz hobija izrada ukrasnog i tradicijskog nakita prerasla u ljubav kojoj se posvećuje svakodnevno. Kad bi pitali mog supruga koliko treba za izradu jedne ogrlice on kaže dva filma i još malo... Za jednostavnu, no za tzv. samoborsku kraljicu treba 4 do 5 dana. Ona se radi od 24 metra flaksa - 12 redova po dva metra i 16 000 perlica.

Umijeće nizanja perlica gđa Brankica na radionicama prenosi na mlađe generacije. Nakit radi po narudžbi za narodne nošnje. Ali nakit s etnomotivima želi i prilagoditi modernom vremenu. Narukvice izrađuje na malom tkalačkom stanu. I svaki je komad unikatan. Teško joj se odvojiti od svakog. Nerijetko dok Branka uživa u svijetu raznobojnih perli njezin suprug Marijan zasvira cimbal. Započeo je još 1974. a četvrti je u obitelji Janči koji svira na tom instrumentu. Voli rad svoje supruge.

Branka je predsjednica Tradicijskog kulturnog centra, predsjednica Udruga u kulturi grada Bjelovara i predsjednica KUD-a Bjelovar u kojem su osim supruga i njezina dva sina i snahe, a jedan joj je sin svećenik Milosrdne braće u Beču. Voli uređivati svoju kuću. Uz izradu nakita i čuvanje dvoje unučadi dan joj je, kaže, ispunjen.

Voljela bi da jedna od snaha preuzme njezino carstvo perli kako bi tradicijski nakit živio i dalje.