Hrvatska majstorica filmske maske svjetskoga glasa

Radila je na filmovima Tri muškarca Melite Žganjer, Sve najbolje te serijama Odmori se, zaslužio si, Počivali u miru i Novine. Ima pune ruke posla. Ona je Tina Jesenković, naša najpoznatija majstorica filmske maske.
Tako to izgleda kada slavni američki glumac Josh Lucas dođe našoj Tini Jesenković u ruke. Za dva i pol sata, uz pomoć još dviju majstorica filmske maske, postao je ćelav. Posao nije bio lak. 

Prvo se mora riješit te kose, moramo dobit finu zaglađenu površinu, taj proces zaglađivanja dugo traje, jer idemo sloj po sloj kose dok se to sve zalijepi. Nakon toga ide ćelava glava na to, a zatim slijedi zahtjevo bojanje, prilagođavanje, objašnjava Tina. Preobrazba Josha Lucasa napravljena je za potrebe filma Guardian angel, koji se dijelom snimao u Hrvatskoj. 

Tinu stalno salijeću novim projektima. Školovala se u Londonu prije 20 godina gdje je i nastavila raditi kao make up artist u reklamama, spotovima i kratkim igranim filmovima. Ubrzo je počela raditi u Hrvatskoj. 

Sad smo zadnje radili Mamma Miu, radila sam na danskim filmovima Itsi bitsi, The greatest man, finsko-dansku kooprodukciju Guardian angel, nabraja naša ponajbolja majstorica filmske maske. Za masku u filmu Itsi bitsi Tina je u Danskoj nominirana za nacionalnu godišnju filmsku nagradu Robert.

Rad na filmu Jozef, Stanislava Tomića, za Tinu je bio najveći izazov. To smo radili stvarno u teškim uvjetima, bilo nam je hladno, bili smo u blatu. U pitanju je film o 1. svjetskom ratu, gomile vojnika, mrtvaca, odrezanih ruku, dijelova tijela posvuda. Stvarno smo se naradili, imali smo puno posla, a nas je bilo malo. Znali smo u 3 ujutro već dobrano raditi, rješavat statiste i tako danima, prisjeća se Tina.

Bez obzira na poteškoće, rad na filmu Jozef Tina pamti s veseljem. Od posljednjih projekata srcu joj je prirasla i BBC-eva serija Mcmafia.
Kaže da posla ima napretek, a majstora filmske maske nema dovoljno. Stoga je Tina pokrenula radionicu filmske maske. Masnice, ogrebotine, ozljede, održavanje perika, brkova, brada, izrada sitne protetike - sve će to naučiti polaznice radionioce.