Najveće izraelsko kazalište u Zagrebu

Nakon što je Zagrebačko kazalište mladih u prosincu gostovalo u Izraelu, Izraelci sada uzvraćaju posjet crnohumornom predstavom „Došao konjić u kafić“ o stand up komičaru koji ima posljednji nastup jer je shrvan bolešću.

Crnim humorom glavni lik ogoljava svoju prošlost - spoj euforije i očaja u priči o katarzi kao načinu rješavanja emocionalnog tereta. Tanka je linija između smijeha i plača, znam da je vaša zemlja, kao i naša, proživjela teške događaje u prošlosti, na različite i slične načine,  kaže glumac i redatelj predstave Dror Keren.

U ovom scenskom djelu i ne znajući, publika igra jednu od glavnih uloga: glumci, naime, sjede među gledateljima i izazivaju njihove reakcije, a glavni glumac i redatelj Dror Keren poziva ih da budu njegovi partneri u stvaranju scenskog djela.

Tipkajući na mobitelu, namjerno ometam predstavu. U Izraelu u svakoj izvedbi ljudi na mene viču da prestanem ometati predstavu, čak me udaraju. Jedna gospođa koja me udarala, poslije se ispričavala i nije me mogla ni pogledati. Mislim da je publika u Hrvatskoj pristojnija i da se to neće dogoditi,  objašnjava glumica Aya Granit Shva, a Dror Keren se nadovezuje: Kada zatražim njihovu reakciju, posjetitelji ne znaju što učiniti. Na početku, primjerice, kažem da mi je danas rođendan i oni plješću, ali ne znaju je li to predstava ili stvarnost.

Kazalište Cameri iz Tel Aviva najveće je u Izraelu - može se pohvaliti s čak 12 produkcija svake godine, a sinoć je u Zagrebu proslavilo 100. izvedbu predstave koja je adaptacija nagrađene knjige Davida Grossmana, svjetski poznatog piscai  dobitnika priznanja Man Booker International. Ovo je naša druga adaptacija Grossmanova teksta - prva je bila Do kraja zemlje. On je odličan pisac, neke njegove knjige su ekranizirane, radimo na drugoj knjizi koju ćemo postaviti kao operu,  otkriva producentica Sigal Cohen.

Predstava Došao konj u kafić nakon zagrebačkih izvedbi, a druga je na rasporedu večeras, nastavlja svjetsku turneju.