Miro Gavran predstavio svoje najpopularnije komedije

Prošla je godina bila u znaku Mire Gavrana i njegovih književnih rekorda, a i ova mu, čini se, počinje u komičnom i vedrom tonu – uz predstavljanje njegovih najpopularnijih komedija.

1983. godine kao 22-godišnjak debitirao je dramom Kreontova Antigona u zagrebačkom kazalištu Gavelli. Već tada se dalo naslutiti da ga čeka blistava karijera. Danas zaokružuje dio svog golemog opusa knjigom Odabrane komedije - 15 komada po izboru samog pisca. Odabrao sam one koje su bile najizvođenije i najuspješnije, a s druge strane tu su one za koje osjećam da su dobra ponuda za godine pred nama,  kaže Miro Gavran.

Umijeće pisanja i slaganja dramskih elemenata, prepoznatljivi likovi s kojima se lako poistovjećujemo, dobra, naizgled jednostavna fabula te bliske i svevremenske teme - recept je, čini se, za uspjeh. Oni koji žele upoznati fenomen Mire Gavrana trebaju pročitati dvije knjige: Odabrane drame iz 2001. godine i Odabrane komedije koje je sada objavila Matica hrvatska. Kroz njih se može upoznati široka paleta tema, likova i emocija koje izaziva u nama,  rekla je teatrologinja Sanja Nikčević.

Ovo je knjiga za kojom će zasigurno posegnuti mnogi koji će se baviti Gavranovim stvaralaštvom i oni mnogobrojni koji u njegovim djelima uživaju već desetljećima s nestrpljenjem iščekujući svaki novi naslov.