Sudjelovanje u vjerskim obredima može produljiti životni vijek

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu PLOS One pokazali su da redovno sudjelovanje u vjerskim obredima, poput misa i pogrebnih ceremonija, pridonosi boljem zdravlju i produljuje životni vijek sredovječnih osoba i osoba treće životne dobi. 

Znanstvenici fakulteta Emory Rollins School of Public Health iz Atlante, profesorica epidemiologije Ellen Idler i profesor sociologije Samuel Candler Dobbs su za potrebe studije proučili podatke iz longitudinalne studije o zdravlju i eknomskim okolnostima osoba starijih od 50 godina u Sjedinjenim Državama pod nazivom Health and Retirement.

Fokusirali su se na podatke prikupljene između 2004. i 2014., kojima je obuhvaćeno više od 18.000 sudionika, prenosi Medical News Today.
Istraživanje je obuhvatilo i podatke o sudjelovanju u vjerskim obredima, o važnosti vjere za pojedinca i o vjerskoj pripadnosti. Kao potencijalne odrednice zdravstvenog stanja uzeti su spol, rasa ili etnička pripadnost, stupanj obrazovanja i visina prihoda sudionika istraživanja.

Rezultati studije su pokazali da su izgledi da osobe koje sudjeluju u vjerskim obredima budu zdravije i dugovječnije za 40 posto veći nego kod grupe koja u njima nije sudjelovala, rekla je prof. Idler.

Pokazalo se i da su izgledi da osobe koje nisu tako redovito sudjelovale u vjerskim obredima budu zdravije i dugovječnije veći nego kod onih koji im nikada ne prisustvuju. Američki su znanstvenici ustanovili i da se navedeni pozitivan učinak na zdravlje mogao usporediti s efektom viših prihoda.

U ranije provedenoj studiji američkog Sveučilišta Duke na uzorku od četiri tisuće osoba pokazalo se da oni koji redovno sudjeluju u kolektivnoj molitvi za vrijeme mise znatno rjeđe pate od depresije i anksioznosti, a po jednoj indijskoj studiji u koju su bili uključeni hindusi pokazalo se da su pacijenti koji su svakodnevno molili u 70 posto slučajeva rjeđe oboljevali od kardiovaskularnih bolesti.