Sprint suvremenih umjetnika prema Noći muzeja

I suvremeni hrvatski umjetnici bave se sportom. Doduše, često izbjegavajući teretanu i tenisice, s navijačkim duhom i kistom u ruci. Dokazuje to izložba Sprint u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici.

Predstavljeni su radove uglavnom splitskih suvremenih umjetnika, ali i amatera koji problematiziraju temu sporta u njegovim mnogim oblicima: od doajena poput Matka Trebotića i Vaska Lipovca do mladih konceptualnih umjetnika.

Mnogobrojne su poveznice sporta i umjetnosti: Ono što karakterizira i sportaše i umjetnike, odnosno vrhunske sportaše i vrhunske umjetnike, je predanost, predanost tome što se radi, samoodricanje,  kaže kustos izložbe Vedran Perkov.
Sportska Noć muzeja 2018.
U fokusu izložbe je kulturološko ozračje, odnosno, preispitivanje osjetljive spone između umjetnosti i sporta, dva pandana ljudskog djelovanja koji se poistovjećuju s trošenjem slobodnog vremena ili dokolicom, a koja često bivaju isključivi jedan prema drugome,  obrazlažu organizatori izložbe iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU).

Izložene su slike, skulpture, spomenička rješenja, video-instalacije... Fotografije dočeka Gorana Ivaniševića nakon osvajanja Wimbledona ili proslave 100. godišnjice Hajduka trenuci su trajno urezani u povijest grada. Malo tko je ravnodušan i prema liku Brucea Leeja - utjelovljenju i sportaša i umjetnika. Ta fotografija mi je kao umjetnici davala sve što mi treba. To je zaustavljen trenutak koji ima jednu snažnu energiju,  objašnjava umjetnica Tanja Ravlić.

Lana Stojićević izradila je grbove nogometnih prvoligaša s izmijenjenim bojama i sjajnim šljokicama. To je ženski komentar na spektakl sporta, na spoj nekakvog stereotipnog muškog područja i stereotipne ženske tehnike,  napominje autorica Lana Stojičević.

Djela prikazana na izložbi povezuju dva fenomena: radovi inspirirani sportom odišu udivljenjem, ironijom ili humorom, no nikako ravnodušnošću, bilo da se radi o slici, skulpturi, fotografiji ili spomeničkom rješenju, a ponuđen je i uvid u neka neumjetnička rješenja anonimnih autora koja su svoju inspiraciju pronašli u umjetnosti kao i dokumentaciju nekih od najvažnijih splitskih sportskih trenutaka viđenih okom ili objektivom umjetnika.

Izložba okuplja radove niza intrigantnih autora različitih generacija i poetika među kojima su Valentino Bilić Prcić, Tanja Deman, Ivan Ladislav GaletaOskar Kogoj, Kažimir Hraste, Siniša LabrovićBoris LjubičićFrano Missia, Renata Poljak, Sandra Sterle, Boris ŠitumTorcida, da spomenemo samo neke.

Izložba Sprint ostaje otvorena do 6. veljače, a bit će i dio ovogodišnje Noći muzeja, koja održati upravo s temom sporta pod olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati" i za tu prigodu bit će organizirana stručna vodstava povjesničara umjetnosti kroz izložbeni postav jer jedan od ciljeva projekta je stvaranje nove galerijske publike što organizatori namjeravaju ostvariti stručno vođenim multimedijalnim radionicama i integracijom sadržaja izložbe kroz nekoliko školskih predmeta.