Znate li što su bušari?

Pokladna manifestacija Đakovački bušari po 24. put oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Đakova, a organizatori (Grad Đakovo i TZ Grada) pozivaju sve da budu dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Početkom veljače kada zimska hladnoća okuje slavonske gradove i sela na ulicama Đakova pojavljuju se bušari. To znači da je vrijeme poklada i karnevala, te da uskoro dolazi korizma, vrijeme žalosti, odricanja i pokore. Zato prije toga dugog razdoblja treba izbaciti iz sebe sve ludosti koje nas opterećuju. U pokladno vrijeme u đakovštinskom kraju maskirani bušari su obilazili kuće i domaćinima izvodili koje kakve dosjetke i pjesme, a za uzvrat ih je domaćin darivao. Potaknuti ovom tradicijom 1994. u Đakovu je osnovan karneval koji danas nosi ime Đakovački bušari. Manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

U okviru Đakovačkih bušara, dodjeljuju se nagrade za najbolje u svojoj kategoriji: dječji vrtić, predškolska skupina, školska skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska odrasli/djeca. Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova.

Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – 'Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu' i ocjenjivanja i degustacije kobasice (u prijepodnevnim satima) te središnjeg događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u poslijepodnevnim satima) u subotu te Pokladnog jahanja u Selcima Đakovačkim u nedjelju, 28. siječnja.

Povorka će se kretati od Starog DVD-a, prostorija KUD-a Sklad u ulici Matije Gupca, gdje će se okupiti sve pristigle skupine, kroz Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno športske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program.

U pokladnoj povorci 24. Đakovačkih bušara očekuje se 50-ak skupina. Obuhvaćena je cijela Hrvatska, od Solina, Primoštena, Makarske, Rijeke, Čavala, Krka, Dobrinja, Crnog Luga, Kutine, Nove Gradiške, Vukojevaca, Vardarca, Repušnice, Topolja, Gajića i naravno Đakova i Đakovštine, a pozvani su i sudionici iz Mađarske i Slovenije. Sastavni dio pokladne povorke su naravno i konjanici s pokladnim jahanjem.

Kako će izgledati najveća karnevalska priredba istočne Hrvatske i što su uopće Đakovački bušari u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorili su Marija Burek, TZ Grada Đakova i bušari KUD-a Šokadija iz Budrovaca.