Završen Međunarodni udaraljkaški tjedan

U Bjelovaru je završio 15. Međunarodni udaraljkaški tjedan. Ove godine okupio je glazbenike iz osam zemalja. Počeli su koncertom za Rođendan umjetnosti u Zagrebu, a zatim tri koncertne večeri održali u Bjelovaru.

Na završnici Međunarodnog udaraljkaškog tjedna zanimljivim koncertom bjelovarskoj se publici predstavio Flam-a Duo. Čine ga studenti iz Šanjolske i Italije koji studij završavaju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Ovo je bio veoma zanimljiv tjedan jer je to bila prilika za međunarodni susret s kolegama i razmjenu ideja o udaraljkama,  kaže član Flam-a Dua Francesco Mazzoleni.

Tako se, primjerice, povela žustra rasprava o podrijetlu marimbe - je li iz Afrike ili Srednje Amerike. Bilo kako bilo, baš je u Kostariki lani proglašena nacionalnim instrumentom, a odande je stigla vrhunska marimbistica Carmen Alfaro Mendez koja je nastupila s pijanistom Williamom Gomezom Rodriguzeom iz Salvadora. Repertoarom pokušavamo graditi vezu između umjetničkog koncepta marimbe i folklornih ritmova u tipičnom stilu srednjoameričke marimbe,  objašnjava Carmen Alfaro Mendez.

S Međunarodnim udaraljkaškim tjednom u Bjelovaru rasli su mnogi mladi glazbenici. Razlika generacija nas koji ovo organiziramo i onih koji nastupaju je sve veća. Dojma sam zato da festival nije sve stariji, nego da je sve mlađi,  komentira umjetnički ravnatelj Međunarodnog udaraljkaškog tjedna Igor Lešnik.

Ansambl zagrebačke Muzičke akademije Bingbang spektakularno zatvorio udaraljkaški tjedan - Cha cha mambom iz Bernsteinove Priče sa zapadne strane u aranžmanu Igora Lešnika.