Prvo doživljajno kazalište za malu djecu u Rijeci

Riječko Gradsko kazalište lutaka već dugo radi na razvoju svoje publike. Svake sezone uvodi novu kazališnu formu, a ove je to - doživljajno kazalište kroz predstavu 'Gdje su nestale čarapice?'.

Kako najmlađima potaknuti sva čula, nit je vodilja projekta. Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta Mejra Mujičić iskoristila je pod za poticanje motorike i emotivnog razvoja i vizualno se poigrala kontrastima boja. Sve u cilju senzibiliziranja na umjetnost.

Kazalište koje najmlađoj publici treba ponuditi je kazalište koje je prije svega igra, doživljaj, mašta i kreacija. Na svaki način uvodimo ih u kazalište; rušimo kazališnu konvenciju da bi ih kasnije, kada malo odrastu, kada budu imali 2 do 3 godine, pomalo uvodili i učili o kazališnoj konvenciji gledanja klasične predstave,  objašnjava ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Skladatelj Adam Semijalac glazbom u predstavi potiče igru potrage za nesparenim čarapicama, a redateljica Mila Čuljak, uz dječju pomoć, radi azil i uči ih različitosti: Nesparene čarapice su simbol Međunarodnog dana sindroma Down. Tako da smo na neki način i napravili jedan zaklon ili zagrljaj za nešto što je drugačije, različito i zapravo jedinstveno,  kaže autorica koncepta i redateljica Mila Čuljak.

Ovdje svi čarapoljupci grade čaraposkulpturu i ne ostavljaju ih usamljenima i nesparenima - a tako i prate priču.