Ove zime bogata ponuda na osječkoj tržnici

Prvi zimski mjesec u godini uobičajeno donosi hladnoću, snijeg i oskudicu voća i povrća kojima cijene visoko lete. Možda ste primjetili da se ove godine i salata i ostalo povrće mogu kupiti po znatno povoljnijim cijenama.Tako je i na osiječkoj tržnici.

Piljarica Luca Mažar, koja više od pola stoljeća na osječkoj tržnici prodaje povrće, špinat nudi po 10 kuna. Lani u ovo vrijeme zbog debelih ga minusa nije bilo. Za glavicu salate od 4 do 7 kuna, a lani cijene dvostruko više. Lani je sve bilo smrznuto, a ove je godine zima blaga pa ima svega. Siječanjska je to raskoš, pogodna za ispražnjene džepove. Više temprature, kažu Osječani, na sreću, smanjuju račune.

Uz povrće, iznimno tražen je i med. No visoke bi temperature mogle naštetiti pčelarima. Pčele su razvile leglo što nije dobro za ovo vrijeme. Ako bude zazimilo pa temperature krenu u velike minuse, bit će problema. Ako ostane u plusu, razvitak vegetacije i dalje, neće biti tolki problem. Samo ne smije biti duga zima i veliki minusi,   objašnjava Tibor Fehervari, pčelar i medar iz Antunovca.

Neuobičajeno topao siječanj očito ima i prednosti i nedostatke. Valja iz svega izvući ono najbolje.