Paul Fierlinger: Mnogi festivali izdali su ideale, a Animafest nije

Dobitnik Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg Animafesta Paul Fierlinger ekskluzivno za HRT govori o tom priznanju.

Zlatnim je slovima u povijest svjetske animacije upisano ime Paula Fierlingera. Filmovima kao što su Tako je lijepo imati vuka oko kuće, Moj pas Tulip i Mrtva priroda s animiranim psima, nagrađivanima na nizu festivala, Fierlinger je postavio standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova.

Animafest smatra posebno važnim za današnje animatore. Ova je nagrada iznimno važna jer se, prema mojem mišljenju, dodjeljuje na jedinom festivalu koji se danas bavi umjetnošću animacije i prenosi poruke animatora. U Zagrebu se uvijek mogu vidjeti najveća svjetska umjetnička ostvarenja, dok su drugi veliki festivali odavno izdali taj ideal - cilj im je samo prodati tisuće preskupih ulaznica i od tog novca živjeti cijelu godinu,  rekao je Fierlinger.

Uvijek spreman za inovacije, Fierlinger je brzo prihvatio računalne tehnologije i nastavio stvarati efektne filmove protkane inteligentnim zapažanjima o ljudima i svijetu te prepoznatljivim. On je izuzetno plodan autor, producent, animator i režiser impresivne biografije. Tematski se bavio dokumentarnim pristupom animiranom filmu i autobiografskim temama. Naizgled je jednostavan, ali vrlo dubokih emotivnih priča, savršeno nacrtanih i animiranih,  komentira umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Paulu Fierlingeru nagrada će biti uručena 4. lipnja u Zagrebu na otvorenju 28. Animfesta.