Ako dijete ima rizično ponašanje, potražite savjet stručnjaka

Pozornost javnosti uvijek valja nanovo usmjeravati na problem djece koja se iz neznanja, avanturizma i vršnjačkog dokazivanja penjanjem na željezničke vagone izlažu smrtnoj opasnosti. Njihov broj se ne smanjuje, ili barem ne dovoljno.

Slučaj mladića u Zagrebu koji je smrtno stradao popevši se na vagon, ponovno je aktualizirao problem djece vagonaša. Na godinu se zabilježi čak 5 takvih slučajeva.

Nazivaju ih - vagonaši. Djecu koja se iz neznanja, igre, dokazivanja pred prijateljima ili u posljednje vrijeme-snimanja selfija, odluče popeti na vagon. Često dobiju teške i po život opasne opekline. Ponekad prekrivaju i do 70 posto površine tijela.

Svake godine u Klinici za dječje bolesti Zagreb zaprime nekoliko takvih slučajeva. Najčešće je riječ o dječacima. Čeka ih višemjesečno liječenje i brojne  operacije.

Liječenje ostavlja psihičke, estetske i funkcionalne posljedice koje se rješavaju godinama. Godinama se i upozorava na opasnost od približavanja dalekovodima. Ipak, nesreće se i dalje događaju.

O pitanju prevencije takvoga ponašanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander.

Jako je važno da roditelji znaju s kime se njihova djeca druže i čime se bave na internetu. Istraživanja kažu da djeca provode s roditeljima 10 minuta dnevno. Zaista je potrebno da se roditelji što više uključe u djetetove on line aktivnosti da bi znali na koje stranice dijete ide, da bi mogli s njim o tome razgovarati i da bi razvijali kritičnost prema svim tim sadržajima, poručila je između ostalog Buljan Flander.