Cjelovita izvedba 'Zrinjskog' u izravnom prijenosu na HRT-u

Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Kanconijer, rezerviranom za velika vokalno-instrumentalna djela hrvatskog i međunarodnog repertoara, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu u četvrtak, 25. siječnja pripremaju koncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, ali i njezino snimanje na nosaču zvuka, odnosno izdanje koje će biti objavljeno uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Time HRT nastavlja niz izdavanja cjelovitih i izvornih inačica važnih hrvatskih opera započet 2016. s prvom hrvatskom operom Ljubav i zloba  Vatroslava Lisinskoga.

U KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu te u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u četvrtak će se moći čuti prva cjelovita izvedba Zrinjskoga, ostvarenja koje se smatra jednom od najpopularnijih i najizvođenijih hrvatskih opera. Samo u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu do danas je izvedena čak 725 puta.

Ansambli HRT-a  pod vodstvom maestra Ive Lipanovića upuštaju se u taj pothvat zahvaljujući partituri objavljenoj 2012. u izdanju Muzičkoga informativnog centra (MIC) i u redakturi Mladena Tarbuka, što je potaknuto činjenicom da je izvorna partitura tijekom vremena doživjela niz preinaka i intervencija kojima su prepravljane pjevačke dionice, dodavani i mijenjani instrumenti u orkestru i izbačeni pojedini dijelovi, što je uvelike utjecalo na karakter Zajčeve glazbe.

Desetljećima se opera izvodila iz 'nepreciznoga glasovirskog izvoda Nikole Fallera što ukazuje na veliku krivnju Zajčeva učenika i nasljednika, te dionica prepisanih oko 1910. koje nažalost u mnogim vidovima ne odgovaraju izvorniku. Zrinjski je svoju scensku opstojnost tako dugovao više svojem sadržaju i pregrštu melodioznih arija, koje su unatoč promjenama nekih kadenca zadržale ljepotu, nego izvanrednoj glazbenoj dramaturgiji i profinjenoj instrumentaciji koju izvorni Zrinjski nedvojbeno posjeduje', zapisao je, među ostalim, Mladen Tarbuk u predgovoru izdanju.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski  1876. bila je prvorazredni kulturni događaj u vrijeme jačanja potreba za potvrđivanjem hrvatskoga identiteta unutar Habsburške, odnosno Austro-Ugarske Monarhije. Ivan pl. Zajc, ujedno utemeljitelj i organizator Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, stvorio je operu čiji je domoljubni zanos snažno odjeknuo među tadašnjom publikom, a tema podsjetila na ulogu Hrvata u Monarhiji. Libreto Huga Badalića i glazba Ivana Zajca sretno su se spojili u radnji koja tematizira posljednje dane hrvatskoga bana i njegovu junačku pogibiju u obrani utvrde Siget od Turaka, pri čemu je Zajc sjajno prikazao suprotnosti među likovima i svjetovima istoka i zapada.

Biti malen narod velikih pojedinaca – to stvara, uz ponos, i obvezu da ostanemo dostojni svojega naslijeđa. Zrinjski  je naslov koji uvijek i sigurno puni operne kuće, ali posljednja je snimka koju imamo iz 1962., a kritičko notno izdanje tek je nedavno ugledalo svjetlo dana. Zahvaljujući organiziranoj i planskoj akciji HRT-a nadamo se da ćemo s vremenom u cijelosti popuniti rupe koje nedostaju u tkanju opipljiva svjedočanstva naše glazbene baštine i nastaviti niz nakon Ljubavi i zlobe  Vatroslava Lisinskoga. To je ujedno i glavni cilj izvedbe koja nas očekuje, s najboljom mogućom posadom, ovoga četvrtka u Lisinskome,  najavio je umjetnički ravnatelj HRT-ova ciklusa Kanconijer, maestro Tomislav Fačini.

Pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, koji je operom prvi put ravnao 1990., a potom vodio više od pedeset njezinih izvedaba, Zboru HRT-a i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se vrsni vokalni solisti: Ljubomir Puškarić kao Nikola Šubić, Kristina Kolar kao njegova žena Eva, Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, Ivica Čikeš kao Sulejman, Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te Davor Radić kao Timoleon.

Osim izravnoga prijenosa u četvrtak 25. siječnja na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) znakovito je i da je ova izvedba uvrštena u prestižnu opernu sezonu Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) te će se u svibnju emitirati za EBU-ove članice.


Prijenos možete pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.Pogledajte kako teku probe za ovu rijetku izvedbu svima dobro znane i drage opere.