U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji broj pčelara u stalnom porastu

Ćudljivo vrijeme, s iznimno toplim danima, namamilo je i pčele i potaknulo ih na aktivnosti iako bi trebale mirovati. Ne miruju ni pčelari. Njih više od stotinu u Bjelovaru se okupilo kako bi čuli aktualnosti i uključili se u izradu Naciolnalnoga pčelarskog programa. 
Sve očitije klimatske promjene poremetile su i životni ciklus pčela pa pčelari strahuju da bi nakon iznimno visokih temperatura nagla zahladnjenja mogla izazvati uginuća. To je nepovoljno vrijeme jer pčela osjeća, počinje se buduti, stvara se mlado leglo koje onda pčela ne uspjeva grijati, ne uspjeva sačuvati i onda su to problemi, ističe Vladimir Maturanec, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sve više pčelara želi svoj med označiti naljepnicom sa serijskim brojem i istaknutim znakom 'Med hrvatskih pčelinjaka'. Označavanje provodi Hrvatska poljoprivredna agencija kako bi potrošači znali podrijetlo i kakvoću meda. U svrhu kontrole ćemo uzimati od svakog odobranog pčelara, našeg korisnika znaka, teglicu meda koja je označena i analizirati u našem akreditiranom laboratoriju kod Hrvatske poljoprivrdne agencije, objašnjava Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Dio je pčelara nezadovoljan otkupnom cijenom. Među njima  i nagrađeni pčelar Miroslav Ahac čiji je bagremov med lani u županiji  proglašen šampionskim. Plasiramo ga domaćim otkupljivačima, dorađivačima i s njima vodimo bitku. Oni nude dosta niske otkupne cijene tako da nismo baš zadovoljni. Od 18 do 30 kuna zavisi od kvalitete, ističe Ahac.

U Bjelovarsko -bilogorskoj županiji broj je pčelara u stalnom porastu, sada ih je registirano 560, no prema nekim procjenama ima ih još oko 300 koji nisu evidentirani.