Ponos Hrvatske: Riječki kapetan spasio posadu tonućeg tankera

Ponos Hrvatske utemeljen je još 2005. godine. Njime se želi odati priznanje ljudima koji su svojim djelima pokazali iznimnu ljudskost, nadahnuli druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima: spasili živote, pokazali veliku dobrotu ili nevjerojatnu hrabrosti i požrtvovnost.

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga 'Ponos Hrvatske' već po 13. put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, Hrvatska i Dobar dan, Hrvatska vidjet ćemo 15 priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Za članove posade tankera 'Rama 2', koji je u olujnom nevremenu ljetos potonuo u Indijskom oceanu, 13 će uvijek biti sretan broj. Upravo njih 13 od ukupno 14, pomogao je spasiti kapetan Andrej Vlašimsky iz Rijeke, zapovjednik LNG tankera 'Soyo'. U dramatičnoj akciji spašavanja koja je trajala od jutra do večeri i odvijala se uz pomoć nekoliko plovila i zrakoplova, zajedničkim naporima iz mora je izvučeno 13 brodolomaca, a jedan se član posade nažalost utopio.

Sve je počelo u 4 sata ujutro kada je drugi časnik palube također Hrvat, javio Vlašimskom da imaju SOS radio poziv s tonućega broda: