Nesvakidašnja života priča i velika umjetnička karijera Cynthie Hansell-Bakić

Nesvakidašnja života priča i velika umjetnička karijera Cynthie Hansell-Bakić zabilježena je u monografiji naslova Vissi d'arte, vissi d'amore što je prvi stih slavne arije/molitve iz opere Tosca i životni moto primadonne. Monografiju je napisala gđa Marija Barbieri.

Sopranistica Cynthia Hansell Bakić, operna diva, Amerikanka i hrvatska nevjesta u Split je došla živjeti sa samo 22 godine. Odrasla je u Virginiji u SAD-u, a pjevanjem se bavila još kao dijete, pa je već kao 11-godišnjakinja imala zavidnu zbirku nagrada. Debitantski nastup imali je na Peristilu, 1972. godine, kao Leonora u Trubaduru, a tada je upoznala i svog supruga. 2013. velikim je koncertom u splitskom HNK-a proslavila 40 godina karijere.

Tijekom svoje bogate karijere tumačila je više od 60 glavnih uloga. Redovita je profesorica u trajnom zvanju solo pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu i Umjetničke akademije u Splitu. Na predstavljanju monografije sudjelovli su akademik Nikša Gligo, profesor dr.sc. Ivo Banac i slavni violinist Tonko Ninić te Sonja Šarunić. Svojim nastupom svečanost su uveličale sopranistica Nela Šarić i bas-bariton Mate Akrap, njezini bivši studenti.

Tim povodom u Splitu u svečanoj loži splitskog HNK - čeka naš Šime. s proslavljenom umjetnicom razgovarao je Šime Kovačević.