Kanada će ograničiti izlov rakova kako bi zaštitila ugrožene plave kitove

Izlov snježne rakovice u Zaljevu sv. Lovre bit će ograničen kako bi se zaštitili ugroženi Sjevernoatlantski plavi kitovi od zapetljavanja u ribarske mreže, izjavio je kanadski dužnosnik.

Dvanaest uginulih Sjevernoatlantskih plavih kitova pronađeno je od lipnja 2017. na tom prometnom morskom putu. To je područje dom za gotovo jednu četvrtinu od posljednjih 458 plavih kitova u svijetu, za koje dužnosnici za zaštitu životinjskog svijeta kažu da su među najugroženijim vrstama.

Obdukcije su pokazale da je nekoliko kitova nasmrt iskrvarilo nakon sudara s brodovima. Nekoliko ih se utopilo ili uginulo od gladi zbog toga što su se zapetljali u ribarske mreže.

Kanadski ministar ribarstva Dominique Leblanc rekao je novinarima da će se nove mjere, koje uključuju smanjenje količine konopca koji pluta u vodi i obavezno prijavljivanje izgubljene ribarske opreme, provoditi vrlo agresivno. Brzina plovidbe ograničena je prošlo ljeto na 10 čvorova, a dodatne mjere bit će objavljene idućih mjeseci, kazao je Leblanc.