Monografija o dubrovačkoj crkvi svetoga Vlaha

Dubrovčani su već stoljećima privrženi svome zaštitniku, svetome Vlahu, a uoči skorašnje feste Zborna crkva svetoga Vlaha dobila je važnu monografiju.

Crkva svetog Vlaha u Dubrovniku jedan je od onih baštinskih spomenika koji ne samo da imaju iznimnu arhitektonsku i umjetničku vrijednost nego je, čuvajući i njegujući tradiciju Feste svetoga Vlaha, postala važan dio kolektivnog identiteta Grada. Priča o jednom takvom spomeniku napokon je ispričana.

Svako poglavlje donosi nova istraživanja koja uključuju i arhivski rad na do sada nepoznatim dokumentima, ali i istraživanje u domovini projektanta Marina Gropellija - Veneciji, Venetu, Furlaniji, pa sve do Sankt Peterburga gdje je taj kipar radio za cara Petra Velikogkaže urednica izdanja Katarina Horvat Levaj.

Sveobuhvatnu znanstveno-likovnu monografiju o tome svetištu i vrijednome spomeniku arhitekture, umjetnosti i duhovnosti načinilo je 11 znanstvenika, stručnjaka i umjetnika, a riječ je o trećoj knjizi u nizu o znamenitim hrvatskim crkvama.

Ova knjiga je svojevrsna osobna iskaznica Crkve svetog Vlaha, ona je istovremeno njegova ekstenzija u knjižnom smislu, dakle u mediju koji će omogućiti mnogima da se upoznaju s tom crkvom,  ističe ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc, a dubrovački biskup Mate Uzinić dodaje: Ova knjiga je spomenik o spomeniku, kako o Festi tako i Crkvi svetog Vlaha. Na neki način omogućuje da to što je Dubrovnik imao kroz prošlost na jedan nov način može biti živo i danas.

Osim što je riječ o znanstvenom ostvarenju u sklopu kojeg doznajemo niz dosad nepoznatih detalja, knjiga je i od posebne nacionalne važnosti koja daleko nadilazi lokalne okvire. Upravo iz tog razloga u pripremi je izdanje na engleskom jeziku.