Prva hrvatska arheološka plaža

Slaže se kamen na kamen na prvoj hrvatskoj arheološkoj plaži - u Murteru, mjestu na istoimenom otoku.

Cilj projekta je očuvanje, ali i prezentacija kulturne baštine, a već je dobio i ime - zovu ga Suhozid zajedništva jer općina plaća kamen, a radnike Nacionalni park Kornati. Još je četiri mjeseca ostalo za dovršavanje zida dugog 160 metara pa se "tuče" kamen 8 sati na dan.

Suhozid se podiže na morskom ulazu u Murter, a bit će i osvijetljen da ga se bolje može primijetiti. On je spomenik našoj muci, trudu naših starih,  kaže načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Na gradilištu su zaposlenici Nacionalnog parka - 15  sezonskih radnika. Sezoncima se produljio rad, a to njima i njihovim obiteljima svakako itekako puno znači,  napominje ravnatelj NP-a Kornati Josip Zanze.

Procjenjuje se da će suhozid biti vrijedan 40 tisuća eura, a važan je domaćima jer suhozidima je premrežen i Murter i susjedni otoci. 300 kilometara ih je na otocima kornatskog arhipelaga i svi će ući u bazu suhozida, koja se tek treba početi stvarati novcem iz EU-ovih fondova.

U suhozidu je najvažnije da kamen veže kamen, a onda se rupe i praznine popunjava sitnim kamenčićima, koji su poput betona,  objašnjava suhozidar Ive Bažokić.

Suhozid i arheološka plaža tek su početak: tu su i veliki planovi za Gradinu koja je hibernirala stoljećima, a trebala bi postati arheološko-rekreacijski park. Senzacija se sprema i pod morem - u potopljenom rimskom gradu. Tamo ćemo „uzgajati“ amfore koje će dok sazrijevaju biti atrakcija za ronioce, a kasnije ćemo ih prodavati kao suvenire,  ističe voditelj Odsjeka za gospodarstvo općine Murter-Kornati Luka Ježina.

Gradina, na kojoj se živjelo još u 11. stoljeću prije Krista, već se reklamira kao prvorazredna turistička atrakcija, a novčanu pomoć za realizaciju svih planova Murterani su zatražili i od Europe. Sada iščekuju odgovor.