Večeras prvi put integralna izvedba Zrinjskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz niz sjajnih solista, izvest će večeras u Lisinskom slavnu hrvatsku operu Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca.

Prvi puta se u povijesti izvod integralna izvedba ove opere, 'od korica do korica' kao je Zajc napisao, naglašava posebnost ove izvedbe maestro Ivo Lipanović. Osim što će večeras posjetitelji KD Vatroslava Lisinskog i slušatelji HR-a moći uživati u izvedi Zrinjskog, opera je u svojoj originalnoj verziji i snimljena na nosač zvuka prema Zajčevoj partituri objavljenoj 2012. u izdanju Muzičkoga informativnog centra (MIC) u redakturi Mladena Tarbuka. Time HRT nastavlja niz izdavanja cjelovitih i izvornih inačica važnih hrvatskih opera započet 2016. s prvom hrvatskom operom Ljubav i zloba  Vatroslava Lisinskoga.

Bit će prvo izdanje ove opere nakon 1962. godine. Maestro Lipanović izuzetno je sretan što sudjeluje u ovom projektu, a hvali i izvanrednu solističku podjelu uloga na čelu s prvakom Opere HNK-a u Zagrebu Ljubomirom Puškarićem kao Nikolom Šubićem. Zboru HRT-a i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i vrsni vokalni solisti: Kristina Kolar kao njegova žena Eva, Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, Ivica Čikeš kao Sulejman, Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te Davor Radić kao Timoleon.

Izvedbu u KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu moežte pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) kao i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Maestro Lipanović i prvak opere Ljubomir Puškarić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili o operi i kako su tekle pripreme za večerašnju izvedbu u Lisinskom.