Sjevernokorejska umjetnost u službi propagande

Jedan moskovski muzej ovih se dana prihvatio izazovnog zadatka: postavljanja izložbe kojoj je namjera podići željeznu zavjesu i pokazati svijetu neobičan život stanovnika Sjeverne Koreje.

Novootvoreni moderni muzej umjetnosti koji je nedavno privukao pozornost izložbom umjetnina posvećenih Vladimiru Putinu u središte nove kontroverzne izložbe stavlja knjige, poštanske marke, igračke i neizbježne portrete triju generacija sjevernokorejskih vođa, kao i propagandne plakate koji prikazuju američke vojnike zatočene u njihovoj zemlji.

Autor izložbe Alexander Donskoy s novinarima je podijelio neke svoje zanimljive stavove o budućnosti Rusije i njenoj povezanosti sa Sjevernom Korejom koju godišnje posjeti oko 2000 turista: na ulasku u zemlju oduzimaju im se mobiteli, a kretanje je strogo kontrolirano i pomno isplanirano.

Usprkos tome, vodiči se trude umjesto sivih kulisa Pjongjanga pokazati posjetiteljima nova Potemkinova sela. Ali uzalud. Svakim novim posjetom, komadić željezne zavjese pada i otkriva stvarnu sliku diktature u kojoj u nekoj bizarnoj paralelnoj stvarnosti žive milijuni Sjevernokoreanaca.

Pogledajte reportažu o intrigantnoj izložbi emitiranu u emisiji Pola ure kulture, koju prikazujemo srijedom na HRT1 te na usluzi HRTi.