Prilagodili se tržištu, posao ih čeka

Željeznička tehnička srednja škola iz Moravica desetljećima je bila poznata po školovanju strojovođa i ostalih željezničkih zanimanja. No trend se u posljednjih desetak godina promijenio. Mnogo atraktivnija postala su deficitarna tehnička zanimanja, iznimno tražena na tržištu rada.

CNC operater, mehatroničar, računalni tehničar - smjerovi su u Željezničkoj tehničkoj školi u Moravicama. Važan dio nastave obavlja se u praktikumima koji  su opremljeni modernim strojevima na kakvima će srednjoškolci raditi vrlo brzo nakon završetka škole.

Jako se puno CNC operatera traži, trogodišnje je zanimanje i evo a u našoj školi dobije sva potrebna znanja da bi mogao raditi negdje u industrijskoj proizvodnji, kaže Damir Višnjić, nastavnik za stručnu praksu.

Pošto je smanjen interes učenika za upis u željeznička zanimanja mi smo se prilagodili tržištu rada i ti mehatroničari, cnc operateri nalaze jako brzo posao i javljaju nam se iz gotovo cijele Europe, objašnjava Borivoj Dokmanović, ravnatelj Željezničko tehničke škole Moravice.

Dobro je da domaća industrijska proizvodnja raste. Tako će ovi mladići lakše naći posao u Hrvatskoj. Plaće u njihovoj struci već su dovoljno visoke da neki među njima neće razmišljati o odlasku preko granice.