Uvodi se porez na pošiljke naručene putem interneta izvan Unije - hoće li biti isplativo naručivati?

Europska komisija od 2019. uvodi porez na dodanu vrijednost za pošiljke naručene putem interneta izvan Europske unije u vrijednosti do165 kuna.

Najviše takvih pošiljaka stiže iz Kine i SAD-a. Analiza online kupnje pokazala je da na čak 65 posto pošiljki iz ''trećih zemalja" nije plaćen porez. Također, procjenjuje se da oko 25 milijardi eura trgovine sa zemljama izvan Unije nije obuhvaćeno porezom na dodanu vrijednost.

Cilj odredbi o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu dobara čija vrijednost ne prelazi 165 kuna je da se izjednače isporučitelji iz trećih zemalja s onima iz država članica EU kako bi se stvorile jednake mogućnosti na jedinstvenom tržištu EU za društva iz država članica EU i onih iz trećih zemalja, navode iz Porezne uprave.

Uvođenje PDV-a pogodit će mnoge potrošače. Online kupnja u Hrvatskoj stalno raste - do 20 posto na godišnjoj razini. U prošloj je godini iz međunarodnog prometa u Hrvatsku došlo oko 15 milijuna pošiljaka - 9 i pol milijuna je iz trećih zemalja. Kroz ruke carinika lani je prošlo 90 tisuća pošiljaka.

U postupku carinjenja za 11 879 komada utvrdilo se da se radi o pošiljkama vrijednosti manje od 160,00 kn. Taj broj koji carinska služba obradi je zanemariv u odnosu na točan broj pošiljki koje se po vrijednosti do 160,00 kn zavedu i puste u promet bez carinskog nadzora, kažu iz Carinske uprave.

Najčešće provjeravaju veće pakete - ali carinici zapravo imaju pravo otvoriti bilo koji. Da bi izbjegli plaćanje PDV-a, trgovci iz trećih zemalja služe se raznim smicalicama.

Po riječima Krešimira Domjančića, voditelja Odjela za odnose s javnošću u Hrvatskoj pošti ponekad se i dogodi da zapravo ono što je deklarirano  na manju vrijednost ispadne da je bila veća vrijednost u paketu. Nekada sami pošiljatelji odnosno trgovci deklariraju, nekad da se sami paket šalju kako darovi - označeni kao gift pa i nema vrijednost pa se to isto provjerava.

Trgovci na području EU-a bili su dosad u lošijem položaju jer su morali naplaćivati PDV i na manje pakete. Uvođenjem poreza na dodanu vrijednost na sve pakete iz trećih zemalja, tržišna utakmica bila bi izjednačena - no znači li to jednak ili manji broj potrošača koji će kupovati putem interneta?