Premijerno izveden obnovljeni Zrinjski u produkciji HRT-a

Opera Nikola Šubić Zrinjski zadnji je put objavljena na gramofonskoj ploči davne 1962. godine. HRT je snimio njezinu obnovljenu verziju, a sinoć su gledatelji u dvorani Lisinski i slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija premijerno čuli kako ju je Ivan Pl. Zajc zamislio prije više od 130 godina.

Izvorna Zajčeva partitura tijekom 20. stoljeća doživjela je niz preinaka - prepravljane su pjevačke dionice, mijenjani instrumenti u orkestru, a da ne spominjemo arhaične prijevode s njemačkog jezika na kojem je izvorno opera napisana. Desetljećima se izvodila iz nepreciznog glasovirskog zapisa, a sve je to ispravljeno velikim projektom Hrvatske radiotelevizije, koji je započet prije 2 godine objavljivanjem snimke opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.
Koncertna izvedba opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca
Riječ je o višegodišnjem projektu u kojem namjeravamo vratiti dug prema vlastitoj baštini time što pružamo informaciju kako su te opere njihovi autori izvorno zamislili,  ističe ravnateljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj, a dirigent Ivo Lipanović dodaje: Maestro Mladen Tarbuk je napravio redakciju od tri izvorne partiture koje postoje u Hrvatskoj i mislim da će publika, pogotovo ona koja dobro poznaje Zrinjskoga, čuti neke nove momente.

Zrinjski je nekako za mene po mjeri, osjećam da sam doista na domaćem terenu i naprosto uživam,  kaže sopranistica Valentina Fijačko-Kobić koja tumači ulogu Jelene Zrinjski, Nikola Šubić Zrinjski, odnosno bariton Ljubomir Puškarić se nadovezuje: Neke stvari rastu u nama kao umjetnicima, uvijek se stvaraju neke nove energije, tako da je svaki puta to nešto posebno.

Posebna je i povijesna važnost projekta iza kojeg ostaju nova partitura, sjajna koncertna izvedba Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i nosač zvuka koji će za budućnost sačuvati operno remek-djelo čiji domoljubni zanos ne gasne više od 130 godina. Projekt se nastavlja objavljivanjem opere Porin.