Hrvatski nastup s Venecijanskog bijenala pred domaćom publikom

U zagrebačku su Gliptoteku stigli naši umjetnici s projektom Horizont očekivanja, koji je Hrvatsku predstavljao na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Izložbu Horizont očekivanja koncipirali su zasebnim instalacijama Marko Tadić, koji je svoju nazvao Događaji koje treba zaboraviti, i Tina Gverović kompozicijom slikarskih platna, objekata i videoradova Fantomska trgovina: More Ljudi.

Ono što je zajedničko svim mojim instalacijama je to da su nekako uhvaćene u procesu nastajanja i nestajanja - objedinjuje ih točka sidrišta koja ih vodi u mirno stanje,  objašnjava Tina Gverović, a Marko Tadić se nadovezuje: Moj rad kompletno je baziran na pronađenom arhivu fotografija kroz koji sam se bavio utopijskom arhitekturom.

Djela hrvatskih umjetnika za Venecijanski bijenale odabrala je Branka Benčić: Mi smo pokušali stvoriti jedan zajednički prostor koji se temelji na osjećaju rušenja svijeta, a u stvari cijelo vrijeme u pozadini su postojala neka očekivanja kao prostor moguće imaginacije. To je perspektiva koja se primjećuje u radovima ovih umjetnika,  kaže kustosica Hrvatskog paviljona Branka Benčić.

Prošlogodišnji Venecijanski bijenale razgledalo je čak 615 000 posjetitelja, a izložba u Gliptoteci HAZU-a ostaje otvorena do 25. veljače.