Koncert do koncerta, koji odabrati...

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić petkom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje koncerte u sljedećih sedam dana iako su neki od tih koncerata rasprodani mjesecima unaprijed.


Petak, 26. siječnjaVelik broj odličnih koncerata samo večeras. U Rijeci u klubu Palach nove albume promoviraju grupe One Piece Puzzle i Po' metra crijeva koji promoviraju novi glazbeni žanr ča metal.  U zagrebačkoj Kinoteci nastupa sve hvaljenija grupa Drvored, a u Vintage Industrial baru Električni orgazam nastupa u sklopu večere 'Sviraj stare' pa će izvoditi pjesme sa svojih prvih par albuma i bez sumnje razveseliti zagrebačku publiku.

Međutim, koncert koji ću najaviti s velikim zadovoljstvom je koncert grupe Algiers koji se večeras održava u Močvari.  Riječ je o jednoj relativno novoj grupi iz Atlante koji su oformljeni u Londonu još 2007. ali su prvi album objavili tek 2015. Ime Algiers uzeli su referirajući se na Alžir kao simbol antikolonijalne politike a i tekstovi su vrlo aktivistički. U svojoj glazbi na vrlo specifičan način kombiniraju gospel, soul i post punk, a njihov drugi album 'The Underside Of Power', objavljen prošle godine, širom svijeta je dobio iznimno pozitivne kritike i na listama je deset najboljih albuma objavljenih u 2017. U Zagreb dolaze u sklopu velike europske turneje i moram priznati da se iskreno veselim njihovom koncertu večeras jer sam se zaljubio u njihovu muziku čim se je prvi puta čuo prije dvije godine. 


 
'Drito iz Tvornice' je najveći zagrebački hip hop party koji se održava danas i sutra u Tvornici kulture. Za one koji možda još nisu čuli za to informacija da je prve dvije godine Tvornica bila u potpunosti rasprodana. Ukratko, treće izdanje ove godine u Tvornicu dovodi večeras Kandžiju i Gole žene, Bolesnu braću, Sajsi MC, Dječake, Who See i Implied Complex. Sutra u Tvornici nastupaju High5, Kukus, Krešo Bengalka, Krankšvester, Smoke Mardeljano i Matter. Za ljubitelje hip hopa neizostavan provod. 

 
Subota, 27. SiječnjaU klubu Oxygene u Osijeku nastupa grupa ABOP pa poziv svim Osječanima koji vole plesati da se upute sutra na njihov koncert i da provjere zašto je ABOP na glasu kao jedan od najplesnijih hrvatskih bendova.

Sutra navečer u klubu KSET samostalni koncert ima i jedna od najboljih hrvatskih rock grupa Cojones. Na sceni su prisutni već više od 10 godina a njihov posljednji studijski album 'Resonate' smjestio se gotovo na sam vrh domaćih izdanja 2016. kada je objavljen. U više su navrata održali turneje širom Europe pa je ovo odlična prilika uvjeriti se iz prve ruke zašto ih mi svi koji pratimo glazbenu scenu toliko hvalimo. Impresivan i snažan vokal pjevača, nabrijane gitare i  ritam sekcija koja melje sve pred sobom. Red je da spomenem i predgrupu Keen Not Mean koja će zagrijati publiku prije nastupa Cojonesa.


Četvrtak, 1. veljače


 
I za kraja najava još jednog vrlo zanimljivog koncerta koji nas očekuje u četvrtak, 1. veljače. U Vintage Industrial baru nastupa Mimika Orchestra. Riječ je o alternativnom jazz sastavu koji jazz spaja s folklorom, elektronikom, suvremenom klasikom i progresivnim rockom a predvodi ga saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Ovaj nekonvencionalni 20-člani sastav iza sebe ima tri albuma, popriličan broj nastupa na festivalima širom Europe kao i niz samostalnim koncerata, pogotovo u Londonu gdje su neko vrijeme živjeli Mak Murtić i pjevačica Maja Rivić. U Vintageu će predstaviti materijal s novog albuma koji će se ove godine pojaviti u prodaji.