51. Šokačko sijelo – 'Lipo ti se šokica opravlja'

U Županji u subotu, 3. veljače počinje 51. Šokačko sijelo i traje punih 11 dana, do utorka 13. veljače  kada je na sam Fašnik velika seljačka zabava prije početka korizme.  'Lipo ti se Šokica opravlja' geslo je ovogodišnjeg Sijela, a Grad Županja i cijela Šokadija proslavlja 51. godinu održavanja ove manifestacije kojom svake godine nanovo pokazuje svu ljepotu izvorne narodne nošnje, kola i konjanika. I ove godine čut će se pučka riječ, predstavit će se običaji, ali i drugi zanimljivi sadržaji koji će okupiti brojne posjetitelje. Iako je Šokačko sijelo nastalo spontano, iz potrebe čuvanja i njegovanja baštine Šokaca županjskog kraja, danas nakon 50 godina sigurno se može reći da je Šokačko sijelo glavna i prepoznatljiva manifestacija grada Županje.

U sklopu Sijela Muzej Brodskog Posavlja i Zavičajni muzej 'Stjepan Gruber' pripremaju etnografsku izložbu: Vezena ponjava – 'Moja mama čilim tka…'. Izložba će biti otvorena u subotu, 3. veljače u 9.30 u predvorju dvorane Mladost. Istog dana u dvorani u 10.30 je Malo šokačko sijelo, a u 19 sati na istom mjestu posjetitelji mogu pogledati kazališnu predstavu GAK Županja.Podne u nedjelju, 4. veljače rezervirano je za tradicionalno pokladno jahanja ulicama grada, a navečer će su otvoriti izložba Zavičajnog muzeja Županja u Pastoralnom kulturnom središtu župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. U ponedjeljak, 5. veljače u 19 sati u Markovim kućarima, B. Trenka 59 održat će se Sijelo pučkih pisaca, a u 19 sati u dvorani Mladost je I. Večer folklora. U srijedu, 7. veljače u Gradskoj knjižnici, od 18 sati održat će se književna večer, a od 19 u dvorani Mladost II. Večer folklora. U četvrtak, 8. veljače, u 10.30 je u Gradskoj knjižnici Malo literarno sijelo, a u 11 sati se otvara sajam  'Zlatne niti' u prostorijama Turističke zajednice Grada Županja (Trg kralja Tomislava). Istog dana u 17 sati u Dječjem vrtiću Maslačak održat će se glazbena radionica tradicijskih glazbala.

U petak, 9. veljače, u 10 sati u Pastoralnom kulturnom središtu bl. Alojza Stepinca počinje trodnevna etnološka radionica šaranja tikvica, a navečer je u 19 sati, u dvorani Mladost, svečano otvaranja 51. Šokačkog sijela i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji – Šokački cvit 2018.
U subotu, 10. veljače, Sijelo su nastavlja III. Večeri folklora na kojoj nastupaju gostujući ansambli. U nedjelju, 11. veljače, u 9 sati priređuje se prava šokačka svinjokolja, a na centralnoj pozornici od 12 sati počinje zabavni prognam kao uvod u pokladnu povorku ulicama Županje koja počinje u 13 sati. Ponedjeljak, 11. veljače od 19 sati rezerviran je Večer uz tamburu u dvorani 'Kristal-Sladorana', a 51. Šokačko sijelo završava u utorak, 13. veljače velikom seljačkom zabavom u sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca.51. Šokačko sijelo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su Terezija Nemetz, predsjednica Izvršnog odbora Šokačkog sijela, Vinko Filipović, počasni predsjednik Konjogojske udruge 'Stari Graničar' Županja i osnivač vojno-povijesne postrojbe 'Serežani' Županja; Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice grada Županje, Anica Baturina, članica Izvršnog odbora Šokačkog sijela, Ivica Oršolić, član Izvršnog odbora Šokačkog sijela i članice i članovi TS Dijamanti, dječja skupina KUD-a Tomislav iz Županje, KUD Tomislav i KUD Kristal-Sladorana.