Noć muzeja ponovno rekordna

Gotovo 240 tisuća posjetitelja posjetilo je Noć muzeja, koja se u petak održala na više od 230 lokacija u Hrvatskoj, te manjim dijelom u BiH, a taj broj potvrdio je i ovogodišnje geslo popularne manifestacije - "Uvijek bolja!".

U trinaestoj Noći muzeja s temom Muzeji i sport uz muzeje su sudjelovale mnoge druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, vjerske zajednice, udruge te obrazovne institucije. Organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva objavili su da je broj od 239 471 posjetitelja rezultat obrade na temelju 75 posto pristiglih izvješća sudionika.
Zagrebački muzeji su uobičajeno bili najposjećeniji, s ukupno 94 575 posjetitelja: Muzej suvremene umjetnosti imao je oko 8 tisuća posjetitelja, Tehnički muzej Nikola Tesla njih oko 7800, a Muzej za umjetnost i obrt 6723.

Hrvatsko muzejsko društvo posebno ističe izvješća iz gradova i općina diljem Hrvatske - u Dubrovniku je bilo više od 10358 posjetitelja, u Splitu 32514 posjetitelja, što je znatan rast s obzirom na prošlu godinu, dok je muzeje u Zadru posjetilo gotovo 20 tisuća ljudi od čega je za većinu zaslužan Narodni muzej Zadar s gotovo 14 tisuća posjeta.

Noć muzeja je u Puli posjetilo oko 14863 ljudi, varaždinski programi imali su 8228 posjetitelja, slijede Karlovac sa 7332 te Koprivnica s 3627 posjetitelja. Dvorac Trakošćan je imao čak 2524 posjetitelja, Muzej grada Šibenika njih 2100, a Muzej Vučedolske kulture 1277.

U Bosnie i Hercegovini ove su godine u manifestaciji sudjelovali Muzej Širokog Brijega i franjevačka zbirka, Arheološki muzej Franjevačkog samostana na Humcu, Franjevačka arheološka zbirka Sv. Stjepana Prvomučenika iz Gorice i Franjevački muzej iz Tomislavgrada.

Organizatori Noći muzeja i ove godine su godine uputili zahvalu svim sudionicima na zanimljivim programima, svim posjetiteljima, partnerima i medijima na ugodnom ozračju u sportskom duhu: U toploj siječanjskoj Noći muzeja program je privukao desetke tisuća posjetitelja u hrvatske muzeje, baštinske ustanove, trgove i ulice gradova i općina u kojima su se odvijali programi, poručili su iz Hrvatskog muzejskog društva.

Sportskom temom željelo se sagledati postojeće zbirke posvećene sportu, potaknuti stvaranje novih zbirki i muzeja na tu temu, te istaknuti sport kao kulturološku vrijednost koja je prisutna u raznim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.