"Treneri velikog srca" pružili nezaboravno iskustvo 50 obitelji

U Zagrebu je održan prvi Orijentacijsko-inovacijski kamp za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu kojeg se okupilo 50 djece iz cijele Hrvatske kako bi se pod vodstvom stručnih trenera i poznatih paraolimpijaca, okušali u plivanju, stolnom tenisu i atletici.

Kamp je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor uz podršku dugogodišnjeg partnera paraolimpizma - tvrtku Allianz - čiji su se zaposlenici tijekom provedbe aktivno uključili u vidu volontiranja.

Više od 12% hrvatske populacije čine osobe s invaliditetom, uključujući više od 40.000 djece mlađe od 19 godina.

Djeca s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj su suočena s mnogobrojnim izazovima u svom svakodnevnom životu, čemu sigurno ne pridonosi činjenica kako samo 5,9% sportskih klubova u Hrvatskoj organizira programe sportova osoba s invaliditetom.  Projekt Allianza Zagreb i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) tome nastoji stati na kraj.

Sport je izuzetno hrabar i veliki korak za osobe s invaliditetom, a posebno je ključan za djecu s teškoćama. Ulaskom u sport djeca otkrivaju sebe kao optimistične, samouvjerene i hrabre osobe koje se ne boje suočiti sa životom, a upravo im to omogućuje projekt ‘Treneri velikog srca’, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Djeca koja su u zagrebački kamp doputovala iz Osijeka, Tenje, Varaždina, Čakovca, Slavonskog Broda, Koprivnice, Zadra, Rijeke, Zagreba, Vinkovaca, Petrinje, Matulja, Bjelovara i Slunja odlično su se snašla u svim sportovima kroz koje su ih vodili stručni treneri, predvođeni bivšim paraolimpijcima Anom Sršen, Draganom Rakićem i Goranom Žeželjem.

Kako bi se djeca više međusobno družila i upoznala, organizirane su i kino projekcije filmova o paraolimpizmu, motivacijski govori hrvatskih paraolimpijaca Ivana Katanušića, Anđele Mužinić i Kristijana Vincetića te igraonice i razni drugi zabavni sadržaji. Cjelokupnom programu se pridružio i jedan od najboljih hrvatskih gimnastičara – Mario Možnik.

Roditeljska uloga je strašno važna. Na primjer, kada sam bio dijete mene moj otac nije štedio iako nemam nogu. Sada sam mu zahvalan što mi je želio dati do znanja kako mogu sve jednako kao i moji vršnjaci. Roditelji i treneri ne smiju oslobađati djecu s teškoćama u razvoju tjelesnog odgoja, već prilagoditi program da dijete može dati najbolje od sebe – makar istrčati samo 5 krugova, poručio je paraolimpijac Ivan Katanušić.

Dok su djeca uživala u raznim sportskim uzbuđenjima, jedan dio od šezdesetak Allianzovih volontera sudjelovao je u Design Thinking radionici sa zadatkom pronalaska inovativnih rješenja za podizanje kvalitete života roditelja i djece s teškoćama u razvoju. Zanimljivo je kako su sudionici otkrili da je «pristup informacijama» jedan od ključnih problema roditelja nakon faze šoka i prilagodbe na život s djetetom s teškoćama u razvoju.

Rješenja do kojih smo došli kroz radionicu rezultat su stvarnih životnih priča i problema koje su s nama podijelili paraolimpijci i roditelji polaznika. Kreativni proces osmišljavanja digitalnih rješenja sigurno će jednog dana roditeljima djece s teškoćama u razvoju barem u maloj mjeri olakšati svakodnevne probleme – što je samo jedan od rezultata ovog odličnog projekta, istaknula je Vanja Bzik iz Allianza Zagreb.

Orijentacijsko-inovacijski kamp nadogradnja je projekta „Treneri velikog srca“ pokrenutog 2013. godine kako bi se djeci s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske pružile ravnopravne mogućnosti uključivanja u sport. U sklopu projekta oformljeno je 20 sportskih škola (atletike, plivanja i stolnog tenisa). Do danas je u programu sudjelovalo više od 450 djece s teškoćama u razvoju, od kojih se 17 uključilo i u natjecateljski sport.